Menu Zamknij

Indyk w sosie gorgonzola

Przeważnie przygotowując szybki i prosty obiad wykorzystuję filet z piersi kurczaka, ponieważ jest to mięso które nie wymaga długiego smażenia. Tym razem jednak zastąpiłam go filetem z indyka. Mięso przygotowałam w sosie serowym gorgonzola, który nadaje potrawie ciekawego smaku. Całość podałam z kluskami gnocchi, na które przepis znajdziecie tutaj. 🙂

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Następnie dodać mięso i lekko zrumienić, dodać czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć. Następnie wlać śmietankę i pokruszony ser. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.
3. Sos podawać z makaronem, ryżem lub gnocchi (przepis).

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Krzysztof

    Uwielbiam takie zestawienie smaków, śmietana z gorgonzolą, dla wyostrzenia można dodać troszkę musztardy, ale to jak kto lubi. Czasami jeszcze dodaję trochę warzyw, kostki cukini, papryki lub paski pieczarek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *