Przeważnie przygotowując szybki i prosty obiad wykorzystuję filet z piersi kurczaka, ponieważ jest to mięso które nie wymaga długiego smażenia. Tym razem jednak zastąpiłam go filetem z indyka. Mięso przygotowałam w sosie serowym gorgonzola, który nadaje potrawie ciekawego smaku. Całość podałam z kluskami gnocchi, na które przepis znajdziecie tutaj. 🙂
Składniki:
- 400 g filetu z piersi indyka
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Następnie dodać mięso i lekko zrumienić, dodać czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć. Następnie wlać śmietankę i pokruszony ser. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.
3. Sos podawać z makaronem, ryżem lub gnocchi (przepis).
Uwielbiam takie zestawienie smaków, śmietana z gorgonzolą, dla wyostrzenia można dodać troszkę musztardy, ale to jak kto lubi. Czasami jeszcze dodaję trochę warzyw, kostki cukini, papryki lub paski pieczarek.