Hummus to pasta z ugotowanej ciecierzycy, sezamu i czosnku. Ja zrobiłam hummus paprykowy, więc do podstawowych składników dodałam jeszcze pół czerwonej papryki. Do zrobienia hummusu można użyć ciecierzycy zarówno z puszki, jak i samodzielnie ją ugotować. Jeżeli sięgamy po suchą ciecierzycę, to najpierw trzeba ją namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnie wodę odlać, ciecierzycę przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości, około 1-1,5 godziny. Miękkie nasiona przecedzić na sitku i odłożyć do przestudzenia. Ja do zrobienia hummusu paprykowego wykorzystałam ciecierzycę z puszki, która po odsączeniu i przepłukaniu zimną wodą jest gotowa do dalszych działań. Drugim podstawowym składnikiem hummusu jest sezam, a dokładniej pasta tahini, którą się robi z prażonych nasion sezamu. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub wysokim naczyniu (jeżeli używamy blendera ręcznego) i całość miksujemy na gładką masę. Na końcu należy hummus paprykowy spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim, a jeżeli uznamy, że jest on za gęsty to dodać odrobinę wody i ponownie zmiksować do połączenia składników. Gotowy hummus paprykowy przełożyć do naczynia szklanego lub słoiczka, przykryć i przechowywać w lodówce. Domowy hummus paprykowy można wykorzystać jako smarowidło do pieczywa. Można go też zajadać z paluszkami lub krakersami, sprawdzi się również jako dip do warzyw. Pomimo iż sklepowe półki uginają się od słoiczków z hummusami to jednak warto zrobić swój własny, domowy. Przepis na hummus paprykowy jest prosty, lista składników krótka, a całość robi się bardzo szybko.

Składniki na paprykowy hummus:
- 1 puszka cieciorki w zalewie (200 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżeczki pasty sezamowej Tahini
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie paprykowego hummusu:
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać zimną wodą, przełożyć do blendera lub wysokiego naczynia. Dodać do niej pastę sezamową Tahini. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do ciecierzycy. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do blendera. Wlać 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość zblendować na gładką masę. Gdyby masa była zbyt gęsta to można dodać łyżkę lub dwie wody.
- Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pasty. Ponownie całość zblendować na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Ponownie zmiksować, aby składniki się połączyły.
- Polecam wypróbować przepis na domowy hummus.
