Najpopularniejszym daniem typu gyros jest uwielbiana sałatka warstwowa. Wielu z nas też robi zapiekankę gyros lub pizzę. Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne kotleciki z piekarnika. Robi się je szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy.
Składniki:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- kawałek (około 5 cm) pora
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski.
- Pora oczyścić, pokroić, dodać do pozostałych składników.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
- Z gotowej masy formować zwilżonymi dłońmi nieduże kotleciki i ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 30 minut.
Robiłam podobne ale smazylam nA patelni nastepny raz zrobie pieczone w piekarniku.
Czy mogę przygotować te kotleciki dzień wcześniej a na drugi dzień tylko wstawić do piekarnika (tz. żeby dzieci to sobie upiekły)???
można 🙂
Zrobiłam polecam .
Dzięki za ten przepis. Kotlety obłędnie w smaku i przede wszystkim udały mi się, bo master szefem kuchni zdecydowanie nie jestem ☺
Pingback:Bułeczki Kebabowe - Danka Pichci