Menu Zamknij

Gyrosowe kotleciki z piekarnika

Najpopularniejszym daniem typu gyros jest uwielbiana sałatka warstwowa. Wielu z nas też robi zapiekankę gyros lub pizzę. Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne kotleciki z piekarnika. Robi się je szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek (około 5 cm) pora
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski.
  4. Pora oczyścić, pokroić, dodać do pozostałych składników.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
  6. Z gotowej masy formować zwilżonymi dłońmi nieduże kotleciki i ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 30 minut.
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

6 Komentarzy

  1. Edyta

    Czy mogę przygotować te kotleciki dzień wcześniej a na drugi dzień tylko wstawić do piekarnika (tz. żeby dzieci to sobie upiekły)???

  2. Pingback:Bułeczki Kebabowe - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *