Gulasz to danie jednogarnkowe, które ma wiele wersji. Może on być wieprzowy, drobiowy lub wołowy. U mnie tym razem jest gulasz z indyka. Ja do przygotowania tego dania wykorzystałam filet z piersi indyka, ale może to być również mięso z udźca. Pozostałe składniki to marchew, czerwona i żółta papryka, cebula, czosnek i pomidory suszone w oleju. Gulasz z indyka to idealne danie na sezon jesienno-zimowy. Można go podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem. Mój gulasz z indyka jest łagodny w smaku, ale można ten smak podkręcić dodając kawałek ostrej papryczki lub doprawić szczyptą chili w proszku. Jest to danie sycące i rozgrzewające, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na Gulasz z indyka:
- 700 g filetu z piersi indyka
- 1 nieduża żółta papryka
- 1 nieduża czerwona papryka
- 2 średniej wielkości marchewki
- 5 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub ciepłej wody
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Gulaszu z indyka:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski lub niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i obtoczyć w mące. Doprawione mięso obsmażyć na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Zrumienione mięso przełożyć do większego garnka.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Marchew umyć, pokroić w półplasterki. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski lub niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojoną marchew i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomieszać i podsmażyć około 1 minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Wlać ciepły bulion lub wodę. Garnek przykryć uchylając lekko pokrywkę. Wstawić na gaz i dusić około 30 minut. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Następnie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę i pokrojone w paski suszone pomidory. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Takiego gulaszu jeszcze nie robiłam 🙂
Pingback:Strogonow drobiowy - Danka Pichci