Menu Zamknij

Gulasz z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa to warzywo, które można mrozić, jednak jak większość warzyw sezonowych, najlepiej smakuje w okresie, kiedy jest na nią sezon. Mając fasolkę szparagową z własnego ogrodu, staram się przygotowywać ją na różne sposoby. Oczywiście najlepiej smakuje nam fasolka szparagowa z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tym razem jednak zrobiłam gulasz z fasolką szparagową. Do gulaszu, oprócz wspomnianej fasolki, dodałam również paprykę, cebulę, pieczarki, pomidory z puszki i kiełbasę. Robiąc gulasz z fasolką szparagową w okresie letnim zamiast pomidorów z puszki można dać świeże mięsiste pomidory. U mnie gulasz z fasolką szparagową to wersja z kiełbasą, ale można go też zrobić z mięsem, na przykład z filetem z kurczaka lub chudym mięsem wieprzowym. Taki gulasz to pomysł na smaczny, letni obiad. Można go podawać z pieczywem lub ziemniakami, albo ryżem.

Gulasz z fasolką szparagową

Składniki na Gulasz z fasolką szparagową:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 300 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub toruńskiej
  • 250 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie ciepłej wody)
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Gulasz z fasolką szparagową

Przygotowanie Gulaszu z fasolką szparagową:

  1. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Przełożyć do garnka. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zalać wrzątkiem. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 10 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić na durszlaku.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
  3. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć około 3-4 minut. Kolejno do garnka dodać pokrojoną paprykę i odsączoną fasolkę szparagową. Wlać 1/2 szklanki ciepłego bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem. Garnek przykryć, dusić na niewielkim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 15 minut.
  4. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Suchą patelnię podgrzać na gazie. Dodać kiełbasę i podsmażyć do zrumienienia.
  5. Zrumienioną kiełbasę przełożyć do garnka z gotującymi się warzywami. Dodać pomidory z puszki. Wymieszać. Gotować jeszcze około 10 minut. Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić.
  6. Polecam wypróbować przepis na klopsiki z fasolką szparagową.
Gulasz z fasolką szparagową
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Bigos z fasolki szparagowej - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *