Menu Zamknij

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie obiadowe, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia odgrzać i ugotować do niego ziemniaki lub kaszę. Ja zrobiłam mój gulasz z szynki wieprzowej, ale możecie użyć łopatki lub karkówki i też będzie dobry. Z racji, że lubimy tego typu dania to staram się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz wieprzowy z pieczarkami będzie również smaczny, jeżeli podamy go z pieczywem.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Składniki:

  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g pieczarek
  • 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
  2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso. Zrumienić. Przełożyć do garnka, w którym będziemy robić gulasz. Na patelni rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Przełożyć do garnka z mięsem. Do garnka wlać 2 szklanki ciepłej wody. Dodać marchew, ziele angielskie, liście laurowe. Przykryć i wstawić na gaz. Dusić na małym ogniu około 45 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Gdyby woda wyparowała to ją uzupełnić.
  4. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni do zrumienienia i przełożyć do gotującego się gulaszu.
  5. Ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z gulaszem. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Poddusić jeszcze 10-15 minut.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *