Gulasz to potrawa stosunkowo prosta w przygotowaniu i niewymagająca dużych zdolności kulinarnych. Moi domownicy lubią gulasze, dlatego przygotowuję je dosyć często. Jest to danie, które można podawać na różne sposoby: z makaronem, z kaszą, z ziemniakami lub po prostu z pieczywem.
- 800g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- olej
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Łopatkę opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć pieprzem, solą, obiema paprykami. Posypać mąką, wymieszać.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zrumienić. Przełożyć cebulę do garnka.
3. Na tej samej patelni podsmażyć mięso, aby nabrało złocistego koloru. Przełożyć do garnka z cebulą.
4. Mięso zalać niewielką ilością wody (około szklanka) i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
5. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystko dodać do mięsa, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.