Filet z kurczaka w sosie ziołowo-pieczarkowym.
Składniki:
- 80dag filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 20dag pieczarek
- 20dag mrożonego groszku
- 200ml drobiowego bulionu
- 150ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w paski.
2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjąć kurczaka z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i chwilę podsmażyć. Dołożyć kurczaka, groszek i podlać bulionem. Dusić około 10-15 minut aż groszek i kurczak będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, odparować aż powstanie kremowy sos.
3. Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.