Każdego roku na jesień lubimy jeździć do lasu na grzyby. W tym sezonie możemy liczyć na obfite zbiory. Po wycieczce do lasu większe grzyby przeznaczam do suszenia lub na sos grzybowy (przepis), a mniejsze marynuję w occie. Te drugie mogą być dodatkiem do kanapek, są też składnikiem sosu tatarskiego (przepis), a także podczas rodzinnych przyjęć jako zakąska do napojów alkoholowych. Jeżeli jeszcze nie macie takich grzybków w swojej spiżarni to polecam zrobić! 🙂 A jakbyście chcieli się dowiedzieć, jakie są metody suszenia grzybów to zapraszam tutaj: jak suszyć grzyby?.
Składniki:
- około 1 kg grzybów leśnych
Zalewa:
- 3 szklanki wody (jak ktoś woli łagodniejsze to 4 szklanki)
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 łyżka gorczycy
- 1 cebula
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać wodę i przyprawy. Dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Zagotować. Na końcu dodać ocet i ponownie doprowadzić do wrzenia.
2. Grzyby dokładnie oczyścić z igliwia i piasku. Większe kapelusze przekroić na pół lub na ćwiartki. Opłukać, wrzucić do gotującej się z dodatkiem soli wody i gotować około 5 minut, następnie przecedzić i powkładać do umytych i wyparzonych słoików do 3/4 wysokości.
3. Słoiki z grzybami zalać zalewą z przyprawami i cebulą. Zakręcić i pasteryzować około 10-12 minut.
A jakbyście chcieli się dowiedzieć, jakie są metody suszenia grzybów to zapraszam tutaj:
A jakbyście chcieli się dowiedzieć, jakie są metody suszenia grzybów to zapraszam tutaj:
target=”_blank”>jak suszyć grzyby?.
Tak , jak robili moi rodzice.Dziękuję , za przepis.Pozdrawiam