Menu Zamknij

Gołąbkowa patelnia

Gołąbkowa patelnia to danie w smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków. Są to mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem kapusty i ziemniaków. Przepis na gołąbkową patelnię nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych gołąbków. Gołąbkową patelnię przygotowujemy z tych samych składników, co tradycyjne gołąbki z tą różnicą, że zrobienie tego dania jest o wiele prostsze, ponieważ nie musimy blanszować kapusty i zawijać gołąbków. Gołąbkowa patelnia to danie, które możemy przygotować na jednej patelni, czyli idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu a chcemy podać coś smacznego i pożywnego. Jeśli szukacie pomysłu, które przypadnie do gustu waszym domownikom to polecam wypróbować przepis na gołąbkową patelnię!

Gołąbkowa patelnia

Składniki na Gołąbkową patelnię:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 torebka (100 g) ryżu
  • 1/2 główki kapusty (około 400 g)
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 400 ml wody
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
Gołąbkowa patelnia

Przygotowanie Gołąbkowej patelni:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
  3. Mięso przełożyć do miski, dodać zimny ryż i podsmażoną cebulę. Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i dodać majeranek. Całość dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki. Przełożyć je na talerz wysypany mąką.
  4. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać obtoczone w mące klopsiki i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Klopsiki zdjąć z patelni.
  5. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować lub pokroić w większą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
  6. Na patelnię, na której smażyliśmy klopsiki wlać 2 łyżki oleju. Wstawić na gaz. Dodać pokrojone ziemniaki, podsmażyć 2 minuty. Dodać kapustę, wymieszać, podsmażyć około minuty. Do kapusty z ziemniakami przełożyć podsmażone klopsiki, zalać gorącą wodą. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie można delikatnie pomieszać.
  7. Po tym czasie patelnię odkryć, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Gotować jeszcze 3-4 minuty.
Gołąbkowa patelnia
Opublikowany wObiad

4 Komentarze

  1. Pingback:Gołąbki bez zawijania - Danka Pichci

  2. Pingback:Zapiekanka gołąbkowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *