Gołąbkowa patelnia to danie w smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków. Są to mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem kapusty i ziemniaków. Przepis na gołąbkową patelnię nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych gołąbków. Gołąbkową patelnię przygotowujemy z tych samych składników, co tradycyjne gołąbki z tą różnicą, że zrobienie tego dania jest o wiele prostsze, ponieważ nie musimy blanszować kapusty i zawijać gołąbków. Gołąbkowa patelnia to danie, które możemy przygotować na jednej patelni, czyli idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu a chcemy podać coś smacznego i pożywnego. Jeśli szukacie pomysłu, które przypadnie do gustu waszym domownikom to polecam wypróbować przepis na gołąbkową patelnię!
Składniki na Gołąbkową patelnię:
- 400 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 torebka (100 g) ryżu
- 1/2 główki kapusty (około 400 g)
- 1/2 średniej białej cebuli
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia klopsów
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 400 ml wody
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Przygotowanie Gołąbkowej patelni:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
- Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
- Mięso przełożyć do miski, dodać zimny ryż i podsmażoną cebulę. Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i dodać majeranek. Całość dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki. Przełożyć je na talerz wysypany mąką.
- Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać obtoczone w mące klopsiki i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Klopsiki zdjąć z patelni.
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować lub pokroić w większą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
- Na patelnię, na której smażyliśmy klopsiki wlać 2 łyżki oleju. Wstawić na gaz. Dodać pokrojone ziemniaki, podsmażyć 2 minuty. Dodać kapustę, wymieszać, podsmażyć około minuty. Do kapusty z ziemniakami przełożyć podsmażone klopsiki, zalać gorącą wodą. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie można delikatnie pomieszać.
- Po tym czasie patelnię odkryć, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Gotować jeszcze 3-4 minuty.
Pingback:Gołąbki bez zawijania - Danka Pichci
Bardzo dobre,robie ten przepis po raz 2.mozna doprawić wg.uznania.Polecam
Pingback:Zapiekanka gołąbkowa - Danka Pichci
Pychota, robię to danie drugi raz i wszystkim
w domu smakuje. Polecam.