Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to tradycyjne w moim domu danie wigilijne. Pamiętam z dzieciństwa, zawsze robiła je babcia dzień przed Wigilią. Na wieczerzę wigilijną gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami były podawane na ciepło, podsmażone na patelni i okraszone podsmażoną na oleju lnianym cebulą. Do farszu babcia też dawała cebulę zrumienioną na oleju lnianym (u mnie jest olej rzepakowy), więc jeżeli ktoś chce może też zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami w takiej wersji. Ja do zrobienia tych gołąbków wykorzystałam główkę kapusty włoskiej, ale może to też być biała kapusta. Natomiast moja babcia gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami zawijała w liście kiszonej kapusty. W tym celu podczas kiszenia kapusty do beczki lub dużego garnka wkładało się całą główkę kapusty z przeznaczeniem właśnie na gołąbki. Liści z takiej kapusty nie trzeba parzyć, tylko od razu zawijać gołąbki. Tak więc podtrzymując rodzinną tradycję, ja co roku na Wigilię przygotowuję gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami. Można je też przygotować bez okazji na bezmięsny obiad rodzinny.
Składniki na Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami:
- 1 główka włoskiej kapusty
Farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g prażonej kaszy gryczanej
- 1 średniej wielkości biała cebula
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- około 1/4 kostki masła
Przygotowanie Gołąbków z kaszą gryczaną i ziemniakami:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przy pomocy ostrego noża wyciąć głąb. W większym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Następnie włożyć kapustę i gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie obrócić. Gotować około 2-3 minut. Kapustę delikatnie wyjąć z garnka, zdjąć wierzchnie ugotowane liście, a pozostałą kapustę ponownie włożyć do gotującej się wody. Po 5 minutach ponownie wyjąć i odkroić pozostałe liście. Z liści odkroić zgrubiałą część. Pozostawić 3/4 szklanki wody od gotującej się kapusty.
- Przygotowanie farszu. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub podusić widelcem. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do poduszonych ziemniaków.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną cebulę przełożyć do miski z ziemniakami i kaszą. Farsz doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Na brzeg każdego liścia nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wyłożyć liśćmi i układać zawinięte gołąbki. Wlać około 1/2 szklanki wody od gotowania kapusty. Na wierzchu gołąbków dodać pokrojone w kostkę masło. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 30 minut (gdyby w naczyniu wyparowały wszystkie płyny to podlać pozostałą wodą). Gołąbki podawać polane podsmażoną na maśle cebulą.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przy pomocy ostrego noża wyciąć głąb. W większym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Następnie włożyć kapustę i gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie obrócić. Gotować około 2-3 minut. Kapustę delikatnie wyjąć z garnka, zdjąć wierzchnie ugotowane liście, a pozostałą kapustę ponownie włożyć do gotującej się wody. Po 5 minutach ponownie wyjąć i odkroić pozostałe liście. Z liści odkroić zgrubiałą część. Pozostawić 3/4 szklanki wody od gotującej się kapusty.
- Przygotowanie farszu. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub podusić widelcem. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do poduszonych ziemniaków.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną cebulę przełożyć do miski z ziemniakami i kaszą. Farsz doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Na brzeg każdego liścia nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wyłożyć liśćmi i układać zawinięte gołąbki. Wlać około 1/2 szklanki wody od gotowania kapusty. Na wierzchu gołąbków dodać pokrojone w kostkę masło. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 30 minut (gdyby w naczyniu wyparowały wszystkie płyny to podlać pozostałą wodą). Gołąbki podawać polane podsmażoną na maśle cebulą.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gołąbkową.