Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, czyli takich z mięsa mielonego i ryżu zawijanych w liście kapusty. Moi domownicy je uwielbiają, jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Dlatego postanowiłam przepis na klasyczne gołąbki zmodyfikować i zrobiłam gołąbki bez zawijania. Takie gołąbki bez zawijania robi się z tych samych składników, co tradycyjne, czyli mielonego mięsa, ryżu i kapusty. Jest jednak pewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy suchy ryż, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Gołąbki bez zawijania to podłużne kotleciki zalane sosem pomidorowym i zapiekane w piekarniku. Naczynie z gołąbkami bez zawijania można też przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W obu tych przypadkach będą one smakować wyśmienicie i doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Ja z poniższego przepisu uzyskałam 12 kotlecików.
Składniki na Gołąbki bez zawijania:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 kg białej kapusty
- 1 jajko
- 1 woreczek (100 g) białego ryżu
- 1 biała cebula
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody
- 3 łyżki śmietanki 30% lub 18%
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie Gołąbków bez zawijania:
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Zdjąć garnek z ognia. Kapustę odcedzić na sitku. Pozostawić do ostudzenia.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzoną kapustę i cebulę. Wbić jajko i wsypać suchy ryż. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt rzadka to można dodać 2 łyżki bułki tartej. Następnie dłońmi uformować podłużne kotlety i ułożyć na talerzu wysypanym mąką pszenną.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (około 4-5 łyżek). Przełożyć obtoczone w mące gołąbki i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Do garnka wlać bulion i passatę pomidorową. Garnek wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Sos pomidorowy doprawić cukrem, solą pieprzem, ostrą papryką w proszku. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Na koniec gotowania dodać roztarty w dłoniach majeranek. Ciepłym sosem zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 50 minut. Piec bez przykrycia.
- Gotowe gołąbki można podawać z ziemniakami lub pieczywem.
- Polecam wypróbować przepis na gołąbkową patelnię.
bardzo lubię te gołąbki
Suchy ryż, czyli nie ugotowany???
tak 🙂
Dobre ale sprobuj zamiast ryzu dac kaszy manny i tak zrobione lekko podsmazyc na patelni jak kotlety mielone nastepnie ulozyc w garnku jak golabki zawijane i zalac sosem z wywaru rosolowego zaprawionego przecierem pomidorowym zatrzepanym smietana. To wszystko dusic na wolnym ogniu az golabki dobrze nasiakna. I to wszystko.
dziękuję za pomysł, na pewno spróbuję 🙂
Ja robię bez ryżu i bez śmietanki. Zalewam wywarem rosołowym z przecierem pomidorowym. Jak są obtoczone w mące to sos sam zgęstnieje. Sa super.
Ja nie daję śmietanki.Zalewam bulionem z przecierem pomidorowym.Jak sa obtoczone w mące to sam bulion zgęstnieje.
Zróbcie z mięsa mieszanego wieprzowina , kurczak, udziec indyczy.I trochę podgotujcie kapustę którą dodajecie do gołąbków jeszcze podbija smak . Można jaszcze wyłożyć obgotowanymi liśćmi kapusty naczynie w , którym dusicie gołębie.
W najbliższy poniedziałek kupię składniki i zrobię. Zapowiadają się smakowicie. Jedna uwaga- takie gołąbki, to raczej pulpety niż gołąbki.
Wyszły pyszne aż się rozpływają w ustach, gorąco polecam
Dzisiaj wypróbuje
Super sprawa. Ostatnie moje odkrycie to posolenie i odciśnięcie kapusty, a sok dodaje do sosu. Dzięki temu gołąbki się nie rozpadają, a wartości kapusty są nadal w potrawie. Polecam
Suchy ryż to znaczy że surowy ?czy ugotowany i ostudzony ?
surowy