Gofry to nic innego, jak rodzaj chrupkiego z zewnątrz i puszystego w środku wafla o różnych kształtach (serduszka, koła, kwadraty) w zależności od tego, jaką mamy gofrownicę. Najczęściej są one jednak w kształcie prostokątów z kratownicą. Gofry najlepiej smakują podane na słodko z bitą śmietaną i owocami, ale można je również serwować z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym czy innym. Nie ukrywam, że będąc z dziećmi na wakacjach nad morzem niejednokrotnie jedliśmy te pyszne smakołyki kupując je w budce przy plaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie w domu. Przepis na gofry jest niezwykle prosty. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i mikser (niekoniecznie, można użyć łyżki i ręcznej trzepaczki do białek lub rózgi) oraz gofrownica, która odgrywa bardzo dużą rolę. Ważne jest, aby miała ona odpowiednią moc, czyli minimum 800W, wówczas gofry będą idealnie chrupiące i puszyste. Ja z podanego przepisu uzyskałam 6 gofrów.
Składniki na Gofry:
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka do posmarowania gofrownicy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- szczypta soli
- ulubione dodatki (w moim przypadku bita śmietana i świeże owoce: banan, kiwi, winogrono)
Przygotowanie Gofrów:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli mleko wyjmujemy z lodówki to należy przelać je do kubka, wstawić na gaz i delikatnie podgrzać, aby było letnie.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, olej rzepakowy i żółtko jajka. Białko wbić do oddzielnego naczynia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
- Mąkę i pozostałe składniki dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do mieszania można użyć łyżki lub miksera na wolnych obrotach. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać.
- Przy pomocy silikonowego pędzelka natłuścić olejem rzepakowym foremki gofrownicy i nagrzać ją do maksymalnej temperatury. Kolejno przy użyciu nabierki nalewać porcję ciasta na foremki gofrownicy i równomiernie rozprowdzić po całej kratce. Zamknąć gofrownicę (ja swojej nie zamykam na zatrzask, dzięki czemu gofry ładnie wyrastają) i piec gofry na złoty kolor przez kilka minut w zależności od mocy urządzenia. W moim przypadku było to 6-7 minut. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać urządzenia.
- Zrumienione gofry wyjąć i studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosem czekoladowym, owocami, dżemem.
Ja używam gofrownicy Breville DuraCeramic VST072X o mocy 850W, w której gofry piekę przez około 6-7 minut. Ma ona wyjmowane płyty grzejne, dzięki czemu można je łatwo i błyskawicznie wyczyścić. Dodatkowo te płyty są pokryte powłoką DuraCeramic™, która szybciej i wydajniej się nagrzewa, a dodatkowo zapobiega przywieraniu ciasta. Ważne również jest to, że nie zawiera ona PTFE oraz PFOA i przez to nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia.
Wpis powstał we współpracy partnerskiej z marką Breville.