Menu Zamknij

Gniazdka

Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie to kilka nazw na ten sam wypiek. Robi się je z ciasta parzonego, takiego jak na karpatkę lub ptysie z tą różnicą, że nie piecze się ich w piekarniku, tylko smaży na tłuszczu. Gniazdka są delikatne, puszyste i leciutkie, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych pączków, przy których ciasto drożdżowe trzeba wyrobić, później czekać aż wyrośnie, itd. Ciasto na gniazdka nie jest słodkie, a słodyczy im nadaje tylko słodki lukier, do zrobienia którego można dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Tłuszcz, w którym będziemy smażyć te słodkości musi mieć odpowiednią temperaturę. Jeżeli nie mamy termometru to możemy to sprawdzić wrzucając doń kawałek ciasta, jeżeli zacznie ono skwierczeć i od razu wypłynie to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Jeżeli natomiast ciasto od razu się przypali to tłuszcz jest za gorący. W przypadku, gdy kawałek ciasta się zatopi i nie wypłynie to tłuszcz jest za zimny. Smażąc gniazdka w zbyt niskiej temperaturze, nasiąkną one tłuszczem i nie będą smaczne.

Gniazdka

Składniki na Gniazdka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Gniazdka

Przygotowanie Gniazdek:

  1. Wodę wlać do rondelka. Dodać masło i sól. Garnek wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu rozpuszczenia się masła. Zmniejszyć płomień. Do garnka wsypać przesianą mąkę pszenną. Cały czas mieszać i gotować do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Garnek zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta wbić 1 jajko i na wolnych obrotach miksera zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać drugie jajko i też zmiksować. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 8 cm. Delikatnie posmarować olejem. Na każdy papierek wycisnąć kółka z ciasta.
  2. Do rondla wlać około 2 szklanek oleju rzepakowego (w zależności od wielkości garnka, powinno być tyle oleju, aby gniazdka mogły swobodnie pływać na powierzchni), garnek wstawić na gaz i olej podgrzać do temperatury 170 st.C. Na rozgrzany olej wkładać gniazdka papierem do góry. Po około minucie smażenia papier można usunąć. Gniazda smażyć z każdej strony (po 2 minuty na stronę, w zależności od grubości – większe smażyć dłużej) na złoty kolor. Usmażone gniazdka ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone gniazdka polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  3. Polecam wypróbować przepis na chrusty.
Gniazdka
Gniazdka
Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

  1. Pingback:Pączki z ziemniakami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *