Menu Zamknij

Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami

Indyk to jedno z popularniejszych mięs drobiowych. Można go przyrządzać na różne sposoby. Pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a przy tym smaczna, sycąca, zdrowa i niskokaloryczna. Ja zrobiłam filety z piersi w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Danie te często gości u mnie na stole w połączeniu z ryżem lub kaszą. 

Składniki:

  • 1/2kg filetu z indyka lub kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 100g pieczarek
  • mała puszka (ok. 200g) pomidorów
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól, zioła prowansalskie



Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, zdjąć z patelni. 
3. Na ten sam tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Zdjąć z ognia i wsypać słodką paprykę i wymieszać. 
4. Wstawić patelnię ponowie na ogień, dodać oczyszczone i pokrojone ćwiartki pieczarki. Lekko posolić i dusić kilka minut mieszając aż grzyby puszczą nieco wodę. 
5. Na patelnię włożyć ponownie mięso, dodać pomidory, podlać odrobiną wody, dodać ostrą paprykę w proszku. Dusić na małym ogniu około 15 minut. 
6. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
7. Tak przygotowane danie można podawać z ryżem lub kaszą. 

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *