Indyk to jedno z popularniejszych mięs drobiowych. Można go przyrządzać na różne sposoby. Pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a przy tym smaczna, sycąca, zdrowa i niskokaloryczna. Ja zrobiłam filety z piersi w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Danie te często gości u mnie na stole w połączeniu z ryżem lub kaszą.
- 1/2kg filetu z indyka lub kurczaka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 100g pieczarek
- mała puszka (ok. 200g) pomidorów
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 150ml kwaśnej śmietany
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, zdjąć z patelni.
3. Na ten sam tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Zdjąć z ognia i wsypać słodką paprykę i wymieszać.
4. Wstawić patelnię ponowie na ogień, dodać oczyszczone i pokrojone ćwiartki pieczarki. Lekko posolić i dusić kilka minut mieszając aż grzyby puszczą nieco wodę.
5. Na patelnię włożyć ponownie mięso, dodać pomidory, podlać odrobiną wody, dodać ostrą paprykę w proszku. Dusić na małym ogniu około 15 minut.
6. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Tak przygotowane danie można podawać z ryżem lub kaszą.