Menu Zamknij

Faworki

Faworki, podobnie jak pączki i oponki to wypieki, które najczęściej przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Do przewracania faworków możemy użyć patyczków od szaszłyków lub widelca. Na koniec faworki posypujemy cukrem pudrem, do którego możemy dodać trochę cukru waniliowego, aby ciastka miały lepszy, waniliowy posmak.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek. Wbić żółtka, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Posiekać wszystkie składniki razem z mąką. Następnie dłońmi zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zrobić wałek, zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 20-30 minut.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie części. Stolnicę posypać mąką (nie za dużo), rozwałkować jedną część ciasta (najlepiej na prostokąt o grubości 0,5 cm). Następnie ciasto pokroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 12 cm. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie o długości około 6 cm i przewinąć jeden koniec paska przez otwór. W ten sposób postępować z resztą ciasta.
  3. Do głębszej patelni lub rondelka wlać około 1/2 litra oleju. Podgrzać i smażyć przygotowane faworki na złoty kolor z obu stron. Usmażone faworki przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe faworki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

4 Komentarze

  1. Pingback:Chrusty - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *