Fasolka szparagowa podobnie jak szparagi i kalafior bardzo dobrze smakuje ugotowana i polana podsmażoną na maśle bułką tartą. Ja też często tak ją przyrządzam. Tym razem jednak nieco zmieniłam nasze upodobania i powstała fasolka szparagowa po katalońsku. Jest to pomysł na smaczny letni obiad dla całej rodziny. Fasolka szparagowa po katalońsku to ugotowane, a następnie podsmażone na patelni strąki w towarzystwie upieczonych ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Ziemniaki można też usmażyć na głębokim tłuszczu jak frytki. Fasolka przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe, ale będzie też smakować w towarzystwie pieczonych lub smażonych mięs. Natomiast u mnie fasolka szparagowa po katalońsku została podana z jajkiem sadzonym.
Składniki na Fasolkę szparagową po katalońsku:
- 800 g fasolki szparagowej
- 600 g ziemniaków
- 1 większa biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- kilka gałązek zielonego koperku
Przygotowanie Fasolki szparagowej po katalońsku:
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w słupki (jak na frytki). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić olejem rzepakowym, ułożyć na niej pokrojone ziemniaki, lekko doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20-30 minut. W międzyczasie raz pomieszać.
- Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, przekroić na pół, umyć, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Garnek przykryć, wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić i zostawić na sicie.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Na patelnię przełożyć odcedzoną fasolkę szparagową i usmażone frytki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chwilę podsmażyć przez około 2-3 minuty. Na końcu dodać umyte, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ponownie wymieszać i podsmażyć około 1-2 minut. Patelnię zdjąć z ognia.
- Koperek umyć, drobno posiekać i przed podaniem posypać nim fasolkę.
Witam?Pani Danuta, fasolka po katalońsku REWELACJA. Dziękuję bardzo za wspaniały przepis??
Pingback:Fasolka szparagowa z mięsem mielonym - Danka Pichci
Bardzo dobre danie. Polecam. Moze zamienilabym papryke ostra na slodką. Ale to wg uznania. Generalnie bzrdzo dobre i ciekawe danie na jednodaniowy obiad.