Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe, soczyste owoce i kruszonka, czyli drożdżówki z truskawkami to domowe wypieki, którym trudno się oprzeć. Delikatne drożdżówki z truskawkami to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, świetnie też będą smakowały z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto na drożdżówki z truskawkami można zrobić z drożdży suszonych (jak u mnie) lub ze świeżych. Dając świeże drożdże należy najpierw zrobić zaczyn. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze porcje formując okrągłe bułeczki. Można to zrobić tak, jak ja – formując wałek, następnie podzielić go na równe części lub odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki w dłoniach. Jeżeli chcemy, aby drożdżówki były idealnie równe to każdą część ciasta można zważyć na wadze. U mnie z poniższego przepisu wyszło 9 drożdżówek, które po upieczeniu polukrowałam. Drożdżówki z truskawkami to też dobra opcja na drugie śniadanie dla naszych dzieci do szkoły. Takie wypieki można zrobić również z innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami, porzeczkami lub wiśniami.

Składniki na Drożdżówki z truskawkami:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 130 ml mleka
- szczypta soli
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 1 żółtko + białko pozostawić do posmarowania drożdżówek
- 50 g masła
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 25 g cukru
Dodatkowo:
- około 300 g świeżych truskawek
- białko jajka + łyżka mleka

Przygotowanie Drożdżówek z truskawkami:
- Mleko przelać do niedużego rondelka. Wstawić na gaz i podgrzać, aby było letnie. Rondelek zdjąć z ognia. Masło przełożyć do rondelka. Wstawić na gaz. Podgrzewać do roztopienia. Garnek zdjąć z ognia, pozostawić masło do przestudzenia.
- Do miski przesiać mąkę pszenną z solą. Wbić jajko, dodać żółtko. Wsypać suche drożdże, wlać letnie mleko i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie dodać przestudzone masło, ponownie wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować kule, posypać odrobiną mąki, przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Z truskawek usunąć szypułki, umyć, osuszyć.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką pszenną, chwilę jeszcze wyrabiać. Następnie uformować wałek. Podzielić go na 8-9 równych części.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z pokrojonych części ciasta uformować okrągłe bułeczki, spłaszczyć je i poukładać na blaszce. Ponownie odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Składniki kruszonki (tj. mąkę pszenną, cukier, schłodzone masło) przełożyć do miski. Posiekać i wyrobić kruszonkę.
- W przygotowanych bułeczkach dnem szklanki zrobić wgłębienia (jak na zdjęciu poniżej) – szklankę od spodu posmarować olejem. W przygotowane wgłębienia powkładać przekrojone na pół truskawki.
- Do białka dodać łyżkę mleka, rozbełtać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować brzegi drożdżówek. Całość posypać przygotowaną kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 18 minut.
- Gotowe drożdżówki z truskawkami wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami.



Pingback:Jogurtowiec z borówkami - Danka Pichci