Menu Zamknij

Drożdżówki z truskawkami

Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe, soczyste owoce i kruszonka, czyli drożdżówki z truskawkami to domowe wypieki, którym trudno się oprzeć. Delikatne drożdżówki z truskawkami to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, świetnie też będą smakowały z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto na drożdżówki z truskawkami można zrobić z drożdży suszonych (jak u mnie) lub ze świeżych. Dając świeże drożdże należy najpierw zrobić zaczyn. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze porcje formując okrągłe bułeczki. Można to zrobić tak, jak ja – formując wałek, następnie podzielić go na równe części lub odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki w dłoniach. Jeżeli chcemy, aby drożdżówki były idealnie równe to każdą część ciasta można zważyć na wadze. U mnie z poniższego przepisu wyszło 9 drożdżówek, które po upieczeniu polukrowałam. Drożdżówki z truskawkami to też dobra opcja na drugie śniadanie dla naszych dzieci do szkoły. Takie wypieki można zrobić również z innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami, porzeczkami lub wiśniami.

Drożdżówki z truskawkami

Składniki na Drożdżówki z truskawkami:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • szczypta soli
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + białko pozostawić do posmarowania drożdżówek
  • 50 g masła
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru

Dodatkowo:

  • około 300 g świeżych truskawek
  • białko jajka + łyżka mleka
Drożdżówki z truskawkami

Przygotowanie Drożdżówek z truskawkami:

  1. Mleko przelać do niedużego rondelka. Wstawić na gaz i podgrzać, aby było letnie. Rondelek zdjąć z ognia. Masło przełożyć do rondelka. Wstawić na gaz. Podgrzewać do roztopienia. Garnek zdjąć z ognia, pozostawić masło do przestudzenia.
  2. Do miski przesiać mąkę pszenną z solą. Wbić jajko, dodać żółtko. Wsypać suche drożdże, wlać letnie mleko i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie dodać przestudzone masło, ponownie wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować kule, posypać odrobiną mąki, przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, osuszyć.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką pszenną, chwilę jeszcze wyrabiać. Następnie uformować wałek. Podzielić go na 8-9 równych części.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z pokrojonych części ciasta uformować okrągłe bułeczki, spłaszczyć je i poukładać na blaszce. Ponownie odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Składniki kruszonki (tj. mąkę pszenną, cukier, schłodzone masło) przełożyć do miski. Posiekać i wyrobić kruszonkę.
  7. W przygotowanych bułeczkach dnem szklanki zrobić wgłębienia (jak na zdjęciu poniżej) – szklankę od spodu posmarować olejem. W przygotowane wgłębienia powkładać przekrojone na pół truskawki.
  8. Do białka dodać łyżkę mleka, rozbełtać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować brzegi drożdżówek. Całość posypać przygotowaną kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 18 minut.
  9. Gotowe drożdżówki z truskawkami wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  10. Polecam wypróbować przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami.
Drożdżówki z truskawkami
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Jogurtowiec z borówkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *