Menu Zamknij

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki kojarzą mi się z czasami, kiedy dzieci były młodsze i chodziły jeszcze do szkoły. Wówczas przed każdym wyjściem wołały „Mamo daj na drożdżówkę!”, ewentualnie gdy mąż wracał z nocki z pracy to kupował świeże drożdżówki w piekarni. Wówczas nie przeszło mi nawet przez myśl, że mogę takie słodkości zrobić w domu, a teraz z pomocą najmłodszej córki upiekłyśmy własne drożdżówki i szczerze mówiąc są zdecydowanie lepsze niż kupne! 🙂 

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 170 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 cukier waniliowy (15 g)
  • Nadzienie budyniowe:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • cukier według przepisu na opakowaniu
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
  • owoce do dekoracji 
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i zalać 50 ml letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 
2. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. 
3. Masło roztopić w rondelku. Odstawić do przestudzenia. 
4. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać jajka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, pozostały cukier, mleko i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dolewać przestudzone masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić nam od ręki. Następnie ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rękoma odrywać po kawałku ciasta, formować z niego kulkę, rozpłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić dołek. W dołek wkładać po 2 łyżki budyniu. Przygotowane drożdżówki odstawić chwilę do wyrośnięcia. Brzegi wyrośniętych drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.

6. Sok ananasowy podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia. Owoce pokroić w kawałki. Poukładać na upieczonych drożdżówek i polać tężejącą galaretką (jeżeli używamy kiwi to przed polaniem zamoczyć plasterek we wrzątku).

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *