Ryby powinniśmy jeść nie tylko od święta, ponieważ są zdrowe i zawierają dużo dobroci dla naszego organizmu. Jedną z najbardziej znanych i ogólnie dostępnych ryb jest dorsz i to właśnie on gości dzisiaj na moim stole. Ma on chude, białe mięso, które jest delikatne i łatwe do przyrządzenia. Ja podałam tę rybę z porami i surówką. Dzięki dodaniu białego wina wyszedł pyszny i oryginalny smak! 🙂
- 4 filety z dorsza
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 3 małe pory
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (lub bulionu warzywnego)
- 2 łyżki mąki
- koperek
Przygotowanie:
1. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 minut.
2. Pory oczyścić, białe części pociąć na krążki, podsmażyć na połowie masła. Podlać winem (lub bulionem), oprószyć solą i pieprzem, dusić 5 minut.
3. Filety oprószyć mąką, usmażyć na oleju z dodatkiem masła. Usmażone filety ułożyć na porach i posypać koperkiem.
4. Rybę można podawać z ziemniakami z wody i surówką warzywną.