Wiem, że tradycyjny burger amerykański powinien być zrobiony z mięsa wołowego, jednak miałam okazję jeść takowego i niezbyt przypadł mi do gustu. Dlatego postanowiłam zrobić własne burgery, ale z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Taka wersja o wiele bardziej mi smakuje, a także moim domownikom. Kanapka taka jest bardzo sycąca i smaczna! 🙂

- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 kajzerki
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- mleko do namoczenia kajzerki
- olej do smażenia
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 2 ogórki konserwowe
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 plastry sera żółtego
- 1 cebula czerwona
- 4 bułki z sezamem
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Białą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Kajzerkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 4 części i uformować płaskie, okrągłe klopsy o średnicy nieco większej niż przekrojona bułka do burgerów. Następnie usmażyć na patelni z obu stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2. Składniki sosu połączyć ze sobą.
3. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w półplasterki. Sałatę umyć i osuszyć.
4. Boczek wędzony podsmażyć na patelni na chrupko.
5. Bułki przekroić na pół i środkową stronę lekko zrumienić na patelni. Dolną część posmarować odrobiną sosu, położyć sałatę, kilka plasterków pomidora, ogórka i cebuli, na to kotleta, plaster sera i boczku, posmarować sosem. Przykryć drugą połówką bułki.
Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i burger wyszedł rewelacyjny. Jedynie z pominięciem namaczania bułki i wykorzystałam mięso wołowe, bo takie mi lepiej smakuje.
z wieprzowiny to nie burger