Menu Zamknij

Domowe amerykańskie burgery

Wiem, że tradycyjny burger amerykański powinien być zrobiony z mięsa wołowego, jednak miałam okazję jeść takowego i niezbyt przypadł mi do gustu. Dlatego postanowiłam zrobić własne burgery, ale z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Taka wersja o wiele bardziej mi smakuje, a także moim domownikom. Kanapka taka jest bardzo sycąca i smaczna! 🙂

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 kajzerki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • olej do smażenia
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 cebula czerwona
  • 4 bułki z sezamem
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry


Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Białą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Kajzerkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 4 części i uformować płaskie, okrągłe klopsy o średnicy nieco większej niż przekrojona bułka do burgerów. Następnie usmażyć na patelni z obu stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
2. Składniki sosu połączyć ze sobą.
3. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w półplasterki. Sałatę umyć i osuszyć.
4. Boczek wędzony podsmażyć na patelni na chrupko.
5. Bułki przekroić na pół i środkową stronę lekko zrumienić na patelni. Dolną część posmarować odrobiną sosu, położyć sałatę, kilka plasterków pomidora, ogórka i cebuli, na to kotleta, plaster sera i boczku, posmarować sosem. Przykryć drugą połówką bułki.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *