- 300 g filetu z kurczaka
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka liści sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 3-4 rzodkiewki
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- majonez, ketchup do posmarowania placków
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypania
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Sól rozpuścić w wodzie. Dodać do mąki. Dolać oliwę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15-20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić na równe części, podsypać mąką i każdą z nich rozwałkować na grubość 1-2 mm. U mnie wyszło 8 placków o średnicy 20-21 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni bardzo krótko z obu stron.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, natrzeć przyprawą do gyrosa i usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Usmażone placki posmarować łyżką majonezu i łyżką ketchupu. Ułożyć na nich poszarpane liście sałaty i pozostałe składniki. Placek zwinąć w rulon i owinąć folią aluminiową.
zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Hmmm musze spróbować
Pingback:Chipsy z tortilli – Danka Pichci