Menu Zamknij

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to wyjątkowe danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo aromatyczne, głównie za sprawą użytych przypraw – charakterystycznych dla kuchni wschodniej, takich jak kumin, kurkuma, garam masala, itp. Podstawą jest tu czerwona soczewica, której nie trzeba zbyt długo gotować. Ponadto soczewicy przed dodaniem do garnka nie trzeba moczyć, tylko wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Dal z soczewicy to rodzaj bardzo gęstej zupy lub warzywnego gulaszu, który świetnie smakuje z ryżem, chlebkiem naan lub po prostu z chrupiącą bagietką. Przygotowanie dania jest banalnie proste, a lista składników też nie jest zbyt długa. Ponadto jest to danie sycące i rozgrzewające, dlatego sprawdzi się na obiad lub na ciepłą kolację. Dal z soczewicy to potrawa, którą możemy zrobić o każdej porze roku i dowolnie modyfikować. Można dodać więcej warzyw oraz papryczkę chili, jeżeli chcemy, aby dal z soczewicy był bardziej pikantny. Jest smaczniejszy następnego dnia po zrobieniu, kiedy całość przejdzie aromatem przypraw i nabierze mocy.

Dal z soczewicy

Składniki na Dala z soczewicy:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie (500 ml) passaty pomidorowej
  • 1 papryka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ciepłej wody lub bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • około 1 łyżeczka soli (do smaku)
Dal z soczewicy

Przygotowanie Dala z soczewicy:

  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski lub kostkę.
  2. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz wymienione przyprawy (pominąć sól). Całość wymieszać. Podsmażyć około 1 minuty. Następnie do garnka dodać przepłukaną na sitku soczewicę. Wlać 2 szklanki ciepłej wody lub bulionu. Wymieszać. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodać passatę, wymieszać i dusić kolejne 10 minut. Pokrywkę zdjąć z garnka. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut. Spróbować i doprawić do smaku solą, ewentualnie ostrą papryką i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia. Gotowe danie podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posypane pokrojoną świeżą kolendrą.
Dal z soczewicy
Dal z soczewicy
Dal z soczewicy
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *