Menu Zamknij

Czosndogi

Czosndogi to hot dogi zrobione w bagietce czosnkowej posypane startym żółtym serem i upieczone w piekarniku. Można je zrobić z gotowych bagietek czosnkowych kupionych w sklepie, ale dobre też będą zwykłe bagietki, które wystarczy posmarować masłem czosnkowym. Masło czosnkowe też zrobimy samodzielnie. Wystarczy miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Czosndogi podajemy z różnymi dodatkami, u mnie jest to surówka zrobiona ze świeżych warzyw, a całość polana ketchupem. Sprawdzi się tu też domowy sos czosnkowy albo majonez bądź musztarda. Czosndogi to danie bardzo proste i nikt nie powinien mieć problemu z ich przygotowaniem, a jeżeli nie mamy w domu piekarnika to dobrym rozwiązaniem będzie też kuchenka mikrofalowa. Czosndogi to świetny pomysł na każdą okazję: obiad, ciepłą kolację lub jako przekąska na imprezę. Jeżeli czosndogi planujemy podać na tę ostatnią okazję to po upieczeniu warto je podzielić na mniejsze porcje tak, aby każdy z gości mógł spróbować.

Czosndogi

Składniki na Czosndogi:

  • 2 bagietki czosnkowe (350 g)
  • 4 cienkie parówki
  • około 60 g startego żółtego sera
  • 4 łyżeczki musztardy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść liści rukoli
  • kawałek ogórka zielonego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • ketchup

Sos do sałatki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • szczypta pieprzu
Czosndogi

Przygotowanie Czosndogów:

  1. Bagietki czosnkowe przeciąć wzdłuż uważając, aby nie naciąć ich do końca. Spód każdej bagietki posmarować musztardą, posypać połową żółtego sera. Ułożyć parówki. Posypać pozostałym żółtym serem. Bagietki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 12-15 minut (do zrumienienia i roztopienia się sera).
  2. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paski. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do miseczki.
  3. Składniki sosu (tj. olej rzepakowy, ocet, sos sojowy, miód, wodę, szczyptę pieprzu) umieścić w niedużym słoiczku. Zakręcić. Potrząsnąć słoiczkiem kilka razy w celu wymieszania składników sosu. Sosem polać warzywa w miseczce. Delikatnie wymieszać.
  4. Bagietki wyjąć z piekarnika. Ułożyć wzdłuż liście rukoli. Następnie posypać przygotowanymi warzywami. Przed podaniem czosndogi polać ketchupem.
  5. Polecam wypróbować przepis na ziemniaki czosnkowe.
Czosndogi
Czosndogi
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Kapsalon - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *