Menu Zamknij

Czekoladowa Chmura

Czekoladowa Chmura to bardzo smaczne ciasto składające się z intensywnie czekoladowego spodu, delikatnego kremu z bitej śmietany i serka mascarpone, a całość posypana jest dużą ilością świeżych borówek. Ciasto Czekoladowa Chmura w swoim składzie nie zawiera ani grama mąki, jest tylko czekolada deserowa, jajka, masło i cukier. Podczas pieczenia to ciasto bardzo ładnie rośnie, a później opada, ale nie ma się czym przejmować, ponieważ tak ma być. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostaje wyższy bez, a w środku miejsce na puszysty krem i owoce. Do posypania ciasta Czekoladowa Chmura możemy również dodać świeże maliny razem z borówkami.

Czekoladowa chmura

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na Czekoladową Chmurę:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3 tabliczki czekolady deserowej (300 g)
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem śmietankowy z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 opakowanie śmietan-fixu

Dodatkowo:

  • około 300 g świeżych borówek
Czekoladowa chmura

Przygotowanie Czekoladowej Chmury:

  1. Masło włożyć do rondelka, wstawić na gaz i podgrzewać na niewielkim płomieniu do momentu rozpuszczenia masła. Rondelek zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
  2. Dwa całe jajka wbić do miski. Z pozostałych czterech jajek dodać żółtka, a białka pozostawić w osobnej misce. Żółtka wymieszać rózgą lub ubić mikserem na jednolitą masę. Następnie powoli wlewać płynną masę czekoladową i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier ciągle miksując do uzyskania sztywnej i gęstej piany.
  4. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  5. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 35 minut (do suchego patyczka).
  6. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier wanilinowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Kolejno na wolnych obrotach miksera dodawać porcjami serek mascarpone. Miksować do połączenia składników.
  7. Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
  8. Borówki umyć, osuszyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
Czekoladowa chmura
Czekoladowa chmura
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *