Menu Zamknij

Cukinia marynowana z chili

Cukinia to od pewnego czasu bardzo popularne warzywo. Można ją wykorzystywać do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to leczo z cukinii, cukinia faszerowana mięsem mielonym czy różnego rodzaju sosy do makaronów. Na pewno każdy z nas ma swoje ulubione sposoby na to warzywo. Pomimo tego, że cukinia w smaku jest mdła to po odpowiednim przygotowaniu i doprawieniu smakuje wyśmienicie. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną cukinię marynowaną z chili do słoików na zimę. Ostrość tej sałatki zależy od tego, ile dodamy przyprawy chili, dlatego początkowo proponuję dać mniejszą ilość tej przyprawy, a później ewentualnie ją zwiększyć. Ja miałam cukinię z własnego ogrodu w kolorze żółtym i taką też włożyłam do słoików, ale może też być ona w kolorze zielonym. Cukinia marynowana z chili jest chrupiąca, lekko pikantna i świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu czy kanapek. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na cukinię marynowaną z chili do słoików! Ja z podanej ilości składników uzyskałam 3 słoiki o pojemności 0,9 litra.

Cukinia marynowana z chili

Składniki na Cukinię marynowaną z chili:

  • około 3 kg cukinii (1,6 kg po usunięciu nasion i pokrojeniu)
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 mała papryczka
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli

Zalewa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1/4 szklanki oleju
Cukinia marynowana z chili

Przygotowanie Cukinii marynowanej z chili:

  1. Cukinie umyć, pokroić w słupki lub większą kostkę. Jeżeli cukinia ma wykształcone nasiona to należy usunąć gniazda nasienne. Przy młodej cukinii nie powinno być takiej potrzeby. Natomiast jeżeli cukinia ma twardą skórkę to należy ją obrać. Musimy uzyskać 1,6 kg cukinii po pokrojeniu i usunięciu nasion.
  2. Pokrojoną cukinie przełożyć do miski, wsypać sól, dodać chili w proszku i pokrojoną papryczkę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i dodać do cukinii. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby cukinia puściła sok.
  3. Do garnka wlać ocet, dodać cukier i olej. Wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i w międzyczasie pomieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Gorącą zalewę przelać do miski z cukinią, wymieszać. Można spróbować i ewentualnie doprawić chili (jeżeli lubicie ostrzejsze smaki).
  5. Tak przygotowane cukinie przełożyć do umytych, osuszonych słoików. Do każdego słoika dodać po kawałku papryczki chili. Słoiki zalać powstałą zalewą i zakręcić.
  6. Dno większego garnka wyłożyć bawełnianą ścierką i ułożyć słoiki z cukinią. Garnek zalać wodą do wysokości 3/4 słoika, przykryć i wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia i słoiki pasteryzować od momentu zagotowania się wody przez około 8-10 minut. Następnie słoiki z cukinią marynowaną z chili wyjąć, przewrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.
Cukinia marynowana z chili
Cukinia marynowana z chili
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *