Crumble z owocami to pomysł na prosty deser składający się z różnych owoców i kruszonki. W ten sam sposób pod kruszonką można również zapiekać jeden gatunek owoców i tak na przykład robiąc crumble z jabłkami i cynamonem będziemy mieli namiastkę szarlotki. W moim przypadku crumble z owocami to miks różnych owoców, a są to borówki, banan, truskawki i jabłko. Większe owoce kroimy w kostkę zbliżoną wielkością do pozostałych owoców. Crumble z owocami możemy zrobić z mieszanych dowolnych owoców, a sprawdzą się tu prawie wszystkie gatunki. W okresie letnio-jesiennym najlepsze do zrobienia tego deseru są świeże owoce sezonowe, natomiast w okresie zimowym crumble z owocami można zrobić z owocami mrożonymi. W tym drugim przypadku jednak owoce należy wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar soku. Owoce zapiekane pod kruszonką to deser, który przygotujemy błyskawicznie i sprawdzi się szczególnie w sytuacji, kiedy nie mamy czasu na pieczenie ciasta, a mamy ochotę na coś słodkiego. Crumble z owocami to deser, który możemy serwować zaraz po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście na zimno też smakuje wyśmienicie. Owoce zapiekane pod kruszonką można zrobić w jednym większym naczyniu do zapiekania (jak w moim przypadku), ale można też podzielić na kilka mniejszych porcji i zapiekać w oddzielnych kokilkach.
Składniki na Crumble z owocami:
- 1 szklanka borówek
- 1 jabłko
- 1 banan
- kilka truskawek
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie Crumble z owocami:
- Borówki i truskawki umyć, osuszyć. Borówki wsypać na spód naczynia żaroodpornego. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę o mniej więcej takiej samej wielkości jak borówki. Dodać do naczynia. Banana obrać, pokroić w nieduże półplasterki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać zimne masło, wsypać cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką. Następnie w dłoniach zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać po owocach w naczyniu żaroodpornym. Lekko przydusić.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 40 minut. Gotowe crumble można podawać na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany lub na zimno.
- Polecam wypróbować przepis na sernikową owsiankę z owocami.