Menu Zamknij

Ciasto z malinami bez pieczenia

Ciasto z malinami bez pieczenia to wyjątkowy deser, który świetnie smakuje i ładnie się prezentuje. Krem do ciasta zrobiony jest na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Połączenie delikatnego kremu i wyrazistej w smaku frużeliny malinowej to strzał w dziesiątkę. Do zrobienia frużeliny malinowej można wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Robiąc ciasto z malinami bez pieczenia frużelinę malinową można zastąpić dżemem malinowym, a wierzch deseru ozdobić świeżymi malinami. Ciasto z malinami bez pieczenia to deser warstwowy, gdzie dwie warstwy stanowią podłużne biszkopty. Przystępując do układania warstw należy każde ciasteczko zanurzyć przez chwilę w mleku, aby nieco one zmiękły. Przygotowanie takiego deseru nie jest skomplikowane, a dodatkowym jego atutem jest to, że można go zrobić nie mając piekarnika w swojej kuchni. Ciasto z malinami bez pieczenia najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy biszkopty zmiękną i krem zesztywnieje.

Ciasto z malinami bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm.

Składniki na Ciasto z malinami bez pieczenia:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 200 g świeżych malin lub mrożonych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • około 200 ml mleka do nasączenia biszkoptów
  • 1 łyżeczka cukru

Krem:

  • 350 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka (90 g) białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
Ciasto z malinami bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta z malinami bez pieczenia:

  1. Maliny umyć, przełożyć do blendera, zmiksować. Następnie całość przelać do rondelka. Dodać łyżeczkę cukru. Garnek wstawić na gaz i gotować około 1-2 minuty. Do szklanki dać 2 łyżki zimnej wody, dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie rozmieszać. Tak przygotowaną zawiesinę wlać do musu malinowego. Wymieszać, zagotować, aby powstała gęsta frużelina. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
  2. 50 ml śmietanki przelać do niedużego rondelka. Wstawić na gaz. Podgrzać. Garnek zdjąć z ognia i do śmietany wrzucić drobno pokruszoną białą czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Odstawić do przestudzenia. Pozostałą śmietankę (tj. 300 ml) przelać do miski, dodać 2 łyżki cukru pudru i zmiksować na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać ser mascarpone. Miksować do połączenia składników i powstania sztywnego kremu.
  3. Formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów (biszkopty nasączać w zimnym mleku). Na biszkoptach rozprowadzić połowę kremu. Następnie przestudzoną frużelinę malinową (pozostawić 2-3 łyżki do dekoracji ciasta). Kolejno ułożyć warstwę nasączonych w mleku biszkoptów i posmarować pozostałym kremem.
  4. Przygotowanie polewy czekoladowej. 50 ml śmietanki przelać do małego rondelka, wstawić na gaz, podgrzać. Następnie garnek zdjąć z ognia i do śmietany dodać pokruszoną białą czekoladę. Całość wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i powstania gęstej masy. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie posmarować wierzch ciasta. Z pozostałej masy frużelinowej porobić kleksy na cieście i przy pomocy patyczka do szaszłyków zrobić esyfloresy. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Polecam wypróbować przepis na Malinową Princessę bez pieczenia.
Ciasto z malinami bez pieczenia
Ciasto z malinami bez pieczenia
Ciasto z malinami bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *