Każdy z nas lubi takie ciasta, które robi się w mgnieniu oka, a mimo to smakują nieraz lepiej niż te na których przygotowanie trzeba poświęcić więcej czasu. Doskonałym przykładem na to może być ciasto Salceson, znane również pod nazwą murzynek z jabłkami. Jest ono wyjątkowo proste w przygotowaniu i każdemu, nawet osobie stawiającej pierwsze kroki w kuchni, powinno się udać. Ciasto Salceson po pokrojeniu ma widoczne kawałki jabłek i tym sposobem podobne jest do wędliny o tej samej nazwie. Takie ciasto Salceson jest wilgotne w środku i długo zachowuje swoją świeżość. Obecnie jabłka są dostępne przez cały rok, więc ciasto Salceson można przygotować o każdej porze, kiedy tylko mamy ochotę. Jest to idealny deser do popołudniowej kawy, ale także sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach imieninowych czy spotkaniach z przyjaciółmi.

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×38 cm.
Składniki na Ciasto Salceson:
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 duże jabłka (około 800 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie Ciasta Salceson:
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i cynamonem.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować na wolnych obrotach miksera przez około minutę. Do ubitych jajek wlać olej rzepakowy, dodawać partiami wcześniej przesianą mąkę z innymi składnikami sypkimi. Całość ponownie zmiksować przez około 2 minuty do połączenia składników (można również wymieszać łyżką).
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o wymiarach 1×1 cm. Pokrojone jabłka przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać łyżką. Ciasto jest dosyć gęste, ale podczas pieczenia ładnie urośnie i jabłka rozłożą się po całym cieście.
- Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Odstawić do przestudzenia.
- Ostudzone ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

