Menu Zamknij

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Ostatnio szukałam pomysłu na ciasto bez pieczenia. Tym sposobem trafiłam na blog Kulinarne przeboje i przypadł mi do gustu przepis na ciasto Raffaello. Jest ono bardzo smaczne, delikatne i smakiem przypomina prawdziwe Raffaello. Po prostu je uwielbiam! 🙂

Przepis zapożyczony z bloga Kulinarne przeboje.

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x26cm.

Składniki:
  • 1 opakowanie dużych krakersów (ja użyłam Lajkonik)
  • 100g herbatników
  • 1500ml mleka
  • 4 budynie śmietankowe
  • 43g cukru waniliowego
  • 100g białej czekolady
  • 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej)
  • 100g masła
  • 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania wierzchu ciasta
  • 80ml Advocatu (ja użyłam likieru tiramisu)
  • 100g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
1. Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
2. 1l mleka wlać do większego garnka i podgrzewać dodając masło i czekoladę połamaną na kawałki. W pozostałym mleku rozpuścić budynie z cukrem zwykłym i waniliowym, następnie dodać uprażone migdały i 100g wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszać.
3. Do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie, cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Pod koniec gotowania dodać adwokat (w moim przypadku likier), gotować jeszcze chwilę aż masa mocno zgęstnieje (około minuty).
4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Wylać na nie 1/3 masy budyniowej. Następnie ułożyć warstwę herbatników i zalać 1/3 masy budyniowej. Na masie ułożyć kolejną warstwę krakersów i wylać resztę masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia, następnie na kilka godzin wstawić do lodówki.
Opublikowany wCiasta i desery

7 Komentarzy

  1. Danka

    masę budyniową po wlaniu rozpuszczonego budyniu należy dobrze zagotować do momentu, aż zaczną wychodzić bąbelki, ciągle mieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty 🙂 powinna być gęsta

  2. Pingback:Ciasto Czekoladowa Krówka bez pieczenia - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *