Menu Zamknij

Ciasto Popapraniec

Chociaż nazwa nie brzmi zachęcająco, to ciasto Popapraniec jest bardzo smaczne i warto je zrobić. Jest to deser łączący w sobie różne smaki, a dodatek dżemu z owoców leśnych sprawia, że ciasto Popapraniec nie jest zbyt słodkie. Ciasto Popapraniec to biszkopt w trzech smakach: kokosowym, kakaowym i makowym przełożony kremem budyniowym. Wierzch ciasta stanowi galaretka o takim samym smaku, jak dżem użyty do posmarowania biszkoptu. W moim przypadku jest to dżem i galaretka z owoców leśnych, ale może to być inny komplet, np. z wiśni, jagód lub czarnej porzeczki. Zależy, co kto lubi. Kolorowe i lekkie ciasto Popapraniec łączący w sobie różne smaki to super deser na wiele okazji: święta, urodziny, imieniny, itp.

Ciasto Popapraniec

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ciasto Popapraniec:

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×38 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 cukier wanilinowy

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z owoców leśnych (330 g)
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • 800 ml gorącej wody
Ciasto Popapraniec

Przygotowanie Ciasta Popapraniec:

  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku. Kolejne żółtko dodawać po wtłoczeniu poprzedniego. Odłożyć mikser. Następnie wsypywać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec wlać olej rzepakowy i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać dwie płaskie łyżki kakao, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Do kolejnej części ciasta dodać 1/2 szklanki maku, wymieszać. Do następnej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
  2. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wykładać łyżkę masy z kokosem, obok łyżka masy z kakao, dalej łyżka masy z makiem i tak postępować do wyczerpania ciast (powinna powstać szachownica). Następnie ciasto pomieszać delikatnie patyczkiem (zrobić tzw. esy floresy). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  3. Dwie szklanki mleka wlać do rondla, dodać cukier, wstawić na gaz i zagotować. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać i wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotować, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia.
  4. Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać cukier wanilinowy. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przestudzony budyń. Miksować do połączenia składników.
  5. Przestudzone ciasto wyjąć z blaszki, usunąć papier. Przekroić wzdłuż na dwa blaty. Blaszkę wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Włożyć jeden blat. Posmarować połową dżemu. Następnie wyłożyć 2/3 kremu budyniowego. Równo rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko przydusić. Rozsmarować resztę dżemu i kremu budyniowego.
  6. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Następnie tężejącą galaretkę przelać na ciasto. Ciasto przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Polecam wypróbować przepis na sernik piernikowy.
Ciasto Popapraniec
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *