Ciasta bez pieczenia należą do jednych z naszych ulubionych, a takie przy których nie ma dużo pracy to już strzał w dziesiątkę. Do takich ciast zdecydowanie można zaliczyć Panią Walewską. W moim przypadku są to warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi. Jednak może to być również dżem z czarnych porzeczek lub wiśni. Ważne, aby był lekko kwaśny, bo wtedy ciasto nie jest zbyt słodkie. Pani Walewska występuje również pod nazwą Pychotka. Można także przygotować Panią Walewską w wersji pieczonej, czyli herbatniki zastępujemy ciastem kruchym. Pani Walewska to ciasto idealne na różnego rodzaju przyjęcia imieninowe lub świąteczne, a jej przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu! Przyrządzając ciasto Pani Walewska na święta Bożego Narodzenia możemy dodatkowo wierzch posypać uprażonymi orzechami.
Składniki na blaszkę o wymiarach 20×24 cm.
Składniki na Ciasto Pani Walewska:
- 300 g herbatników maślano-kakaowych (u mnie Bonitki)
- 1 słoiczek (290 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 2 budynie (2×40 g) waniliowe bez cukru
- 1 kostka (200 g) masła
- kilka kropel esencji waniliowej
Do dekoracji:
- 3 łyżki płatków migdałowych
- kilka niedużych bez
Przygotowanie Ciasta Pani Walewska:
- 400 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i esencję waniliową. Rondelek wstawić na gaz. Pozostałe mleko przelać do kubeczka, wsypać proszek budyniowy i wbić 2 żółtka. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Następnie przygotowaną mieszaninę wlewać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na niedużym ogniu do momentu, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić. Zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić do wystudzenia.
- Miękkie masło przełożyć do miski i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać (ciągle miksując) po łyżce przestudzonego budyniu. Postępować tak do wykorzystania całego budyniu. Powstały krem podzielić na 3 części.
- Na dnie naczynia szklanego lub blaszki (uprzednio blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować warstwą powideł, wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, posmarować powidłami, wyłożyć następną porcję kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników i przykryć ostatnią częścią kremu. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ciasto Pani Walewska posypać płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezami.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia.
Dzień dobry. Do tej pory znałam tylko jeden przepis na sałatkę śledziową z groszkiem, jabłkiem, ogórkiem, śmietaną i cebulą, a teraz dzięki pani przepisom próbuję kolejne przepisy. Z kg solonych robię kolejny raz trzy sloiki wg pani przepisu. W rodzinie teraz na topie są te francuskie. Dzisiaj robiłam je już trzeci raz tym razem cały gar. Drugie miejsce b dobre korzenne i kujawskie wg mnie deserowe, bo wyszły b. słodkie. Dzisiaj też zrobiłam te z żurawiną i w miodzie i po kaszubsku. Próbować będziemy jutro albo w wigilię, na pewno są dobre. Prowansalskie mi bardzo smakowały ale domownikom, to zależy czy ktoś lubi te przyprawy. Sprawdzę wszystkie te przepisy na śledzie. Pozdrawiam i dziękuję że się pani bezinteresownie dzieli swoją kulinarną wiedzą. Może nawet dam rady zrobić jakieś ciasto z pani przepisów na święta 🙂 dziękuję 🙂
Dziękuję bardzo, miło mi to czytać! Cieszę się, że dania smakują. Życzę smacznego i wesołych świąt 🙂