Menu Zamknij

Ciasto Milky Way bez pieczenia

Wiele ciast bez pieczenia jest inspirowanych gotowymi batonikami. Ciasta takie są łatwe do przygotowania, ponieważ nie musimy się martwić, że podczas pieczenia coś nam się przypiecze lub nie urośnie albo powstanie zakalec. Najważniejszą rzeczą jest zrobienie dobrego kremu, ale z tym nikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way. 

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×22 cm.

Składniki:

  • 350 g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • 200 g jasnych herbatników
  • 100 g kakaowych herbatników

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • czekolada mleczna do posypania

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę jasnych herbatników.
  2. Szklankę mleka zagotować z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia składników.
  3. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników.
  4. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
  5. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin.
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *