Menu Zamknij

Ciasto Michałek bez pieczenia

Ciasto Michałek bez pieczenia to idealny deser dla osób niemających piekarnika w swojej kuchni. Składa się on z kilku warstw, z których dwie to ciemne herbatniki, jedna warstwa to krem budyniowo-czekoladowy z dodatkiem pokrojonych michałków. Wierzch ciasta stanowi krem śmietanowy. Ciasto Michałek bez pieczenia nie jest zbyt słodkie, ponieważ jego słodycz została przełamana kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, którym posmarowana jest jedna warstwa herbatników. Dżem porzeczkowy można zastąpić innym, na przykład wiśniowym lub z owoców leśnych – ważne jest, aby nie był on zbyt słodki. Ciasto Michałek bez pieczenia jest proste do przygotowania i sprawdzi się na wiele okazji, jako deser do popołudniowej kawy lub na przyjęcia rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Jak wszystkie tego typu ciasta, tak samo ciasto Michałek bez pieczenia najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy herbatniki zmiękną.

Ciasto Michałek bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.

Składniki na Ciasto Michałek bez pieczenia:

  • 210 g ciemnych herbatników
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Krem czekoladowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40 g)
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 200 g klasycznych cukierków Michałków

Warstwa śmietanowa:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 80 klasycznych cukierków Michałków (na wierzch)
Ciasto Michałek bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta Michałek bez pieczenia:

  1. Dwie szklanki mleka wlać do rondla, wsypać cukier. Rondel wstawić na gaz i zagotować. W międzyczasie pomieszać, aby cukier się nie przypalił i dobrze rozpuścił. Do pozostałego mleka wsypać proszki budyniowe, dokładnie rozmieszać. Tak przygotowaną mieszankę budyniową wlewać do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić. Wówczas zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około minuty, cały czas mieszać. Garnek zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski. Zmiksować na puszysty krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu i dwie łyżeczki sypkiego kakao. Miksować do połączenia składników. Cukierki Michałki drobno posiekać i dodać do kremu. Wymieszać przy pomocy szpatułki.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników i posmarować dżemem. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
  4. Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder, zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać.
  5. Pozostałe 80 g cukierków Michałków drobno posiekać i posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto Michałek bez pieczenia przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Rurociąg.
Ciasto Michałek bez pieczenia
Ciasto Michałek bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *