Menu Zamknij

Ciasto maślane z czereśniami

Ciasto maślane z czereśniami to idealny wypiek dla osób, które nie przepadają za sycącymi ciastami z dużą ilością kremu. Jest ono bardzo smaczne, pulchne i zachowuje długo świeżość. Ja zrobiłam ciasto maślane z czereśniami, ale możecie do jego przygotowania użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśni, borówek czy śliwek. Moja rodzinka uwielbia ciasta z kruszonką, ale jeżeli wy za nią nie przepadacie to możecie kruszonkę pominąć i upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Maślane ciasto z czereśniami będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy, kiedy chcemy się zrelaksować po całym dniu pracy. Takie lekkie ciasta ze świeżymi owocami piekę bardzo często w okresie letnim, kiedy planuję spotkanie ze znajomymi lub rodziną przy grillu

Ciasto maślane z czereśniami

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×35 cm.

Składniki na ciasto maślane z czereśniami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g czereśni

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
Ciasto maślane z czereśniami

Przygotowanie ciasta maślanego z czereśniami:

  1. Czereśnie umyć, osuszyć na sitku i wydrążyć pestki.
  2. Kostkę masła przełożyć do kubka, wstawić na gaz, rozpuścić, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Mieszać tylko do połączenia składników. Na koniec małym strumieniem wlewać rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wymieszać.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i przelać przygotowane ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć wydrążone czereśnie.
  5. Składniki kruszonki (tj. cukier wanilinowy, cukier i mąka pszenna) przełożyć do miseczki, dodać schłodzone masło i posiekać razem nożem. Następnie dłonią wyrobić kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto.
  6. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 45-50 minut.
  7. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto maślane z czereśniami
Ciasto maślane z czereśniami
Opublikowany wCiasta i desery

10 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *