Ciasto maślane z czereśniami to idealny wypiek dla osób, które nie przepadają za sycącymi ciastami z dużą ilością kremu. Jest ono bardzo smaczne, pulchne i zachowuje długo świeżość. Ja zrobiłam ciasto maślane z czereśniami, ale możecie do jego przygotowania użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśni, borówek czy śliwek. Moja rodzinka uwielbia ciasta z kruszonką, ale jeżeli wy za nią nie przepadacie to możecie kruszonkę pominąć i upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Maślane ciasto z czereśniami będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy, kiedy chcemy się zrelaksować po całym dniu pracy. Takie lekkie ciasta ze świeżymi owocami piekę bardzo często w okresie letnim, kiedy planuję spotkanie ze znajomymi lub rodziną przy grillu
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×35 cm.
Składniki na ciasto maślane z czereśniami
Ciasto:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 kostka (200 g) masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 g czereśni
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie ciasta maślanego z czereśniami:
- Czereśnie umyć, osuszyć na sitku i wydrążyć pestki.
- Kostkę masła przełożyć do kubka, wstawić na gaz, rozpuścić, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Mieszać tylko do połączenia składników. Na koniec małym strumieniem wlewać rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i przelać przygotowane ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć wydrążone czereśnie.
- Składniki kruszonki (tj. cukier wanilinowy, cukier i mąka pszenna) przełożyć do miseczki, dodać schłodzone masło i posiekać razem nożem. Następnie dłonią wyrobić kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto.
- Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 45-50 minut.
- Upieczone i ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wygląda ślicznie i smakowicie 🙂
Czy można dać owoce mrożone ?
można, ale wcześniej trzeba rozmrozić i odsączyć 🙂
Witam czy można owoce że słoika
można, tylko trzeba je odsączyć
Podane proporcje są na dużą blaszkę czy mniejsza np kwadratowa?
na trochę większą 🙂 wymiary 24×35 cm
Dzisiaj zrobiłam.wyglada super.
Jak ostygnie spróbuję.
zrobiłam z tego przepisu i wyszło idealne, jedyny minus to zbyt szybko znika z talerza bo zrobiło furorę 😀
Super ciasto ja dałam truskawki ?jest pyszne ?