Menu Zamknij

Ciasto Mars bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to świetny pomysł na przygotowanie deseru bez użycia piekarnika. Przepisów na tego typu ciasta jest wiele, a niektóre z nich inspirowane są popularnymi batonikami, które kupimy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednym z takich deserów jest ciasto Mars bez pieczenia. Smakiem jest ono zbliżone do tradycyjnych batoników o tej samej nazwie, a dodatkowo do jego przygotowania też wykorzystujemy „marsy”. Przepis na ciasto Mars bez pieczenia nie jest skomplikowany i nie ma obawy, że coś nam nie wyjdzie. Jedyną trudnością w przygotowaniu tego ciasta jest odpowiednie ubicie śmietany, nie należy tego robić zbyt długo, ponieważ może nam zrobić się masło, a tego byśmy nie chcieli. Śmietanka do ubijania powinna być dobrze schłodzona o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Ciasto Mars bez pieczenia nie jest zbyt słodkie, ponieważ słone krakersy przełamują słodycz kajmaku i kremu. Zazwyczaj ciasta bez pieczenia najlepiej smakują drugiego dnia po zrobieniu, wówczas herbatniki i krakersy zmiękną, a ciasto będzie łatwe do pokrojenia. Tak samo jest też w przypadku ciasta Mars bez pieczenia – najlepiej jest zrobić je dzień wcześniej przed planowanym podaniem.

Ciasto Mars bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×24 cm.

Składniki na Ciasto Mars bez pieczenia:

  • 250 g herbatników
  • 90 g krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 3 batoniki Mars (3×35 g)

Krem:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 40 g gorzkiej czekolady
Ciasto Mars bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta Mars bez pieczenia:

  1. Batoniki Mars pokroić w małą kostkę.
  2. Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Odłożyć 1/3 masy śmietanowej do mniejszej miseczki. Do pozostałej masy dodać pokrojone batoniki, delikatnie wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Gdyby kajmak był zbyt gęsty to otwartą puszkę włożyć do garnka z wodą, garnek wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia kajmaku. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wyłożyć masę śmietanową z batonikami. Wyrównać. Przykryć warstwą krakersów. Wyłożyć wcześniej odłożoną 1/3 masy śmietanowej. Wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Polecam wypróbować przepis na ciasto Eklerek bez pieczenia.
Ciasto Mars bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Sernik gotowany - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *