Ciasta bez pieczenia to świetny pomysł na przygotowanie deseru bez użycia piekarnika. Przepisów na tego typu ciasta jest wiele, a niektóre z nich inspirowane są popularnymi batonikami, które kupimy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednym z takich deserów jest ciasto Mars bez pieczenia. Smakiem jest ono zbliżone do tradycyjnych batoników o tej samej nazwie, a dodatkowo do jego przygotowania też wykorzystujemy „marsy”. Przepis na ciasto Mars bez pieczenia nie jest skomplikowany i nie ma obawy, że coś nam nie wyjdzie. Jedyną trudnością w przygotowaniu tego ciasta jest odpowiednie ubicie śmietany, nie należy tego robić zbyt długo, ponieważ może nam zrobić się masło, a tego byśmy nie chcieli. Śmietanka do ubijania powinna być dobrze schłodzona o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Ciasto Mars bez pieczenia nie jest zbyt słodkie, ponieważ słone krakersy przełamują słodycz kajmaku i kremu. Zazwyczaj ciasta bez pieczenia najlepiej smakują drugiego dnia po zrobieniu, wówczas herbatniki i krakersy zmiękną, a ciasto będzie łatwe do pokrojenia. Tak samo jest też w przypadku ciasta Mars bez pieczenia – najlepiej jest zrobić je dzień wcześniej przed planowanym podaniem.

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×24 cm.
Składniki na Ciasto Mars bez pieczenia:
- 250 g herbatników
- 90 g krakersów
- 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
- 3 batoniki Mars (3×35 g)
Krem:
- 500 ml słodkiej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- 40 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie Ciasta Mars bez pieczenia:
- Batoniki Mars pokroić w małą kostkę.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Odłożyć 1/3 masy śmietanowej do mniejszej miseczki. Do pozostałej masy dodać pokrojone batoniki, delikatnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Gdyby kajmak był zbyt gęsty to otwartą puszkę włożyć do garnka z wodą, garnek wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia kajmaku. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wyłożyć masę śmietanową z batonikami. Wyrównać. Przykryć warstwą krakersów. Wyłożyć wcześniej odłożoną 1/3 masy śmietanowej. Wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Eklerek bez pieczenia.

Pingback:Sernik gotowany - Danka Pichci