Wielu z nas zna i lubi batoniki Lion. Inspirując się smakiem tych batoników można zrobić ciasto Lion bez pieczenia. Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą herbatniki maślane, serek mascarpone, śmietanka kremówka oraz masa kajmakowa i wspomniane batoniki. Ciasto Lion bez pieczenia jest bardzo prostym do zrobienia deserem i poświęcimy na to niewiele czasu bo około 30 minut. Nie musimy tu nic gotować ani piec. Dlatego ciasto Lion bez pieczenia jest idealne dla osób nie mających w swojej kuchni piekarnika, a którzy chcieliby zachwycić swoich gości własnoręcznie zrobionym deserem. Ciasto Lion bez pieczenia ma jeden minus, a mianowicie aby móc się delektować jego smakiem, musimy poczekać kilka godzin, aby herbatniki zmiękły i można było ciasto pokroić. Takie ciasto bez pieczenia to doskonały pomysł na przyjęcia imieninowe, urodzinowe lub świąteczne. Ja uwielbiam desery tego typu i przygotowuję je o wiele częściej niż ciasta pieczone. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to ciasto tak, jak mi. Ja już wiele razy je robiłam i nigdy ono mnie nie zawodzi.

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.
Składniki na Ciasto Lion bez pieczenia:
- około 350 g herbatników maślanych
- 3 batony Lion XL
- 500 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej
- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- około 70 g mlecznej czekolady

Przygotowanie Ciasta Lion bez pieczenia:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, które posmarować masą kajmakową (pozostawić 3 łyżki kajmaku do kolejnej warstwy). Jeżeli kajmak jest gęsty to otwartą puszkę włożyć do garnka z gorącą wodą. Garnek wstawić na gaz i na wolnym ogniu podgrzewać, aż masa będzie rzadsza. Ułożyć następną warstwę herbatników.
- Batoniki Lion drobno posiekać. Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać pozostawione 3 łyżki kajmaku i posiekane batoniki. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Schłodzoną śmietankę przelać do większej miski. Dodać cukier puder, zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać śmietan-fixy. Ubitą śmietanę przełożyć na ciasto i wyrównać.
- Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą. Ciasto Lion bez pieczenia przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Polecam wypróbować przepis na deser Kinder Bueno.


świetne ciasto
Pingback:Ciasto cytrynowe - Danka Pichci