Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki na biszkopt:
- 125 g świeżego szpinaku (lub więcej)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
Warstwa malinowa:
- 2 galaretki malinowe
- około 400 g malin
- 3 szklanki wrzątku
Krem:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 250 g borówek
Przygotowanie:
1. Szpinak włożyć do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę.
2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami szpinak. Miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ciasta. Miksować do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 35-40 minut (do suchego patyczka).
3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny umyć, dodać do tężejącej galaretki. Z ostudzonego biszkoptu skroić wierzch. Następnie pokruszyć do miseczki. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, miksować na niskich obrotach. Dodać żelatynę i miksować do połączenia składników. Gotowy krem przełożyć na ciasto.
5. Ciasto posypać pokruszonymi wcześniej kawałkami. Na wierzchu poukładać umyte borówki. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
apetyczne ciacho
Witam czy maliny mogą być mrożone?
tak
Hej
Czy szpinak może być mrożony?
może, tylko najpierw trzeba go rozmrozić, a następnie odsączyć
Dzień dobry.
Chciałam się zapytać na jaki rozmiar blaszki do ciasta przewidziana jest ilość składników?
Pozdrawiam
22×28 cm 🙂
Ciasto przepyszne piekłam znikło szybko
Piekłam super ciacho
Piekłam nie raz biszkopt i nie bardzo rozumiem tytuł ?
I opis ciasta na biszkopt, gdyż jak ja piekę biszkopt to oddzielamy białka od żółtej A w pani przepisie tego nie ma ?
Czy może mi Pani dokładniej opisać ten biszkopt w tym cieście???
nie zawsze trzeba oddzielać białka od żółtek, ja w tym przepisie tego nie zrobiłam 🙂 oczywiście biszkopt można upiec według swojego sposobu
i jakimi kawałkami pokruszyć i posypać powierzchu???
punkt 3: „Z ostudzonego biszkoptu skroić wierzch. Następnie pokruszyć do miseczki.” i później tymi kawałkami sypiemy wierzch ciasta
Przy mrożonym szpinaku ciasto niestety nie ma tak ładnego zielonego koloru,sprawdzone.
Czy ciasto wychodzi wysokie?
trochę tak