Ciasto Kubuś bez pieczenia to smaczny deser, który sprawdzi się nie tylko na dziecięcej imprezie. Robi się je podobnie jak znane ciasto Shrek, z tą różnicą, że jedna jego warstwa jest pomarańczowa, a nie zielona jak w przypadku Shreka. Ciasto Kubuś bez pieczenia to dwie warstwy biszkoptu przełożone masą budyniową.i warstwą śmietanową. Jedną warstwę deseru stanowią delicje. Robiąc ciasto Kubuś bez pieczenia, krem pomarańczowy robimy gotując budyń nie na mleku, a na soku Kubuś o smaku brzoskwiniowym (u mnie brzoskwinia, marchew, banan). Duża zaletą ciasta Kubuś jest to, że deser ten przygotujemy nie posiadając w kuchni piekarnika. Tak więc jest ono szybkie i łatwe do zrobienia, jednak po zrobieniu musimy na kilka godzin odstawić je do lodówki, aby warstwy zgęstniały i ciasto można było ładnie pokroić.
Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.
Składniki na Ciasto Kubuś bez pieczenia:
- 1 opakowanie (około 150 g) okrągłych biszkoptów
- 2 opakowania (2×150 g) delicji
Warstwa brzoskwiniowa:
- 1 sok (900 ml) Kubuś o smaku brzoskwiniowym
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy na 500 ml mleka)
- 2 łyżki cukru
Warstwa śmietanowa:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie Ciasta Kubuś bez pieczenia:
- Przygotowanie warstwy pomarańczowej. Dwie szklanki soku dodać do rondla. Garnek wstawić na gaz. Pozostały sok przelać do większego pojemnika. Dodać proszek budyniowy, 2 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowaną zawiesinę powoli wlewać do gotującego się soku. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Całość gotować około 2 minut aż krem budyniowy zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów. Na biszkopty przełożyć krem budyniowy. Wyrównać. Pozostawić do wystudzenia.
- Na kremie ułożyć warstwę delicji czekoladą do góry.
- Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia (galaretka nie powinna stężeć).
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Ubić na sztywno. Następnie dodać przestudzoną galaretkę. Wymieszać do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Tak przygotowaną śmietanę przełożyć na ciasto, wyrównać. Pozostawić do całkowitego stężenia.
- Gotowe ciasto posypać startą, gorzką czekoladą.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Krówka bez pieczenia.
Pingback:Ciasto Eklerek bez pieczenia - Danka Pichci