Menu Zamknij

Ciasto kokosowe z borówkami

Ciasto kokosowe z borówkami to połączenie świeżych, słodkich borówek i kokosa. Jest to ciasto warstwowe składające się z półkruchego spodu, warstwy budyniowej, w której zanurzone są borówki, a wierzch ciasta stanowi kokosowa kruszonka. Ciasto kokosowe z borówkami to pyszny deser idealny do popołudniowej kawy. Przygotowując budyń do tego deseru, możemy pominąć mleko kokosowe i zastąpić je taką samą ilością mleka kokosowego (+ dwie szklanki jak w przepisie). W takim przypadku, aby warstwa budyniowa miała kokosowy smak należy do gotującego się mleka dodać 3 łyżki wiórków kokosowych. Ciasto kokosowe z borówkami to świetny deser, który możemy przygotować nie tylko w sezonie letnim, kiedy są świeże owoce, ale dobry też będzie w sezonie zimowym z mrożonymi borówkami, których wcześniej nie musimy rozmrażać.

Ciasto kokosowe z borówkami

Składniki na Ciasto kokosowe z borówkami:

Ciasto półkruche:

  • 330 g mąki krupcztaki
  • 1 kostka (200 g) zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Budyń kokosowy:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
  • 4 łyżki cukru

Kruszonka kokosowa:

  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru
  • 80 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 300 g borówek amerykańskich
Ciasto kokosowe z borówkami

Przygotowanie Ciasta kokosowego z borówkami:

  1. Borówki umyć, pozostawić na sitku do odsączenia z nadmiaru wody.
  2. Przygotowanie ciasta półkruchego. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i pokrojone zimne masło. Całość posiekać nożem lub siekaczką do powstania kruszonki. Następnie zrobić dołek, wbić jajko, dodać łyżkę śmietany. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach blachy. Razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i posypać borówkami.
  4. Przygotowanie budyniu. Mleko kokosowe i szklankę mleka krowiego przelać do rondla, dodać cukier, garnek wstawić na gaz, zagotować. W międzyczasie pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Do pozostałego mleka (1 szklanki krowiego) wsypać proszek budyniowy, dokładnie rozmieszać. Następnie wlewać strumieniem do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Ciepły budyń przelać na ciasto z borówkami i wyrównać.
  5. Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać cukier i wiórki kokosowe oraz pokrojone zimne masło. Całość posiekać siekaczką do powstania kruszonki (można też rozcierać w dłoniach). Przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 25 minut.
Ciasto kokosowe z borówkami
Ciasto kokosowe z borówkami
Ciasto kokosowe z borówkami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *