Przepisów na ciasta bez pieczenia inspirowanych znanymi, popularnymi batonikami jest wiele. Należy do nich również ciasto Jeżyki, które smakiem zbliżone jest do ciastek o tej samej nazwie. Do jego przygotowania potrzebne nam są herbatniki, kajmak, a do kremu mleko w proszku i serek mascarpone. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą.
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm.
Składniki:
- 320 g herbatników
- 1 puszka kajmaku
- 100 g orzechów włoskich
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki mleka w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g serka ricotta lub mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Polewa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zostawić do napęcznienia. Następnie włożyć do kubka z gorącą wodą. Podgrzewać na gazie do rozpuszczenia.
2. Schłodzoną kremówkę przelać do naczynia i zmiksować z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodawać porcjami serek oraz mleko w proszku i miksować na niskich obrotach. Na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie poukładać warstwę herbatników. Rozsmarować 1/3 kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, posmarować kremem, ułożyć kolejną warstwę herbatników, posmarować ostatnią porcją kremu. Przykryć herbatnikami.
4. Kajmak podgrzać w kubku z ciepłą wodą i rozsmarować na wierzchu ciasta.
5. Orzechy włoskie drobno posiekać. Posypać po kajmaku. Lekko przydusić.
6. 100 ml śmietanki wlać do kubka i podgrzać. Następnie dodać pokruszoną czekoladę do całkowitego rozpuszczenia i posmarować wierzch ciasta. Gotowe ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.