Menu Zamknij

Ciasto Eklerek bez pieczenia

Tradycyjne Eklerki to delikatne, podłużne ciastka wypełnione dużą ilością kremu budyniowego lub bitą śmietaną. Ja tym razem zrobiłam ciasto Eklerek bez pieczenia na blaszce. Jest to połączenie słonych krakersów, kremu budyniowego oraz polewy czekoladowej. Ciasto Eklerek bez pieczenia jest szybkie i łatwe do przygotowania. Jedyną trudność stanowi tu ugotowanie budyniu i zrobienie kremu budyniowego. Robiąc krem budyniowy należy zwrócić uwagę na to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to idealny przepis dla osób szukających prostego do zrobienia deseru i nie mających w swojej kuchni piekarnika. Ciasto Eklerek bez pieczenia nie jest zbyt słodkie, ponieważ słone krakersy przełamują słodycz kremu budyniowego. Jedyną wadą ciasta Eklerek bez pieczenia jest to, że po jego zrobieniu musi ono poleżeć kilka godzin w lodówce, ponieważ wtedy krakersy zmiękną, krem stężeje i deser ładnie można pokroić na kawałki. Z uwagi na to warto jest je zrobić dzień lub dwa przed planowanym podaniem. Ciasto Eklerek bez pieczenia dobre też będzie z wykorzystaniem herbatników, chociaż ja osobiście bardziej polecam krakersy.

Ciasto Eklerek bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×22 cm.

Składniki na Ciasto Eklerek:

  • 280 g krakersów
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie o smaku waniliowym (2×38 g)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2×16 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka (250 g) masła

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka (80 g) gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Ciasto Eklerek bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta Eklerek:

  1. Trzy szklanki mleka wlać do garnka. Dodać cukier wanilinowy i cukier zwykły. Garnek wstawić na gaz, zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się nie przypalił. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie mieszankę budyniowo-jajeczną powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotować około 2-3 minut, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Powstały krem podzielić na dwie części.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę krakersów. Następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę krakersów. Wyłożyć pozostały krem, rozsmarować, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą krakersów.
  4. Trzy łyżki mleka wlać do niewielkiego rondelka, doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Można trochę podgrzać, ale nie gotować. Rozpuszczoną czekoladą posmarować wierzch ciasta.
  5. Ciasto Eklerek przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Kubuś bez pieczenia.
Ciasto Eklerek bez pieczenia
Ciasto Eklerek bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *