Składniki na tortownicę o średnicy 22cm.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 200g startej dyni (ja użyłam piżmowej)
- 200g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 35g suszonych moreli
- 35g posiekanych migdałów
Krem:
- 1/2l mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 kostki masła lub margaryny „Palma”
Do dekoracji:
- pasek gorzkiej czekolady
- parę płatków migdałów
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, dynię i po trochę dodawać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać cynamon, posiekane migdały i morele pokrojone w kostkę.
2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
3. Ciasto piec w temperaturze 160 st.C. około 60 minut.
4. Przygotować krem. Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozrobiony budyń, ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zostawić do wystygnięcia.
5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
6. Upieczone ciasto przekroić na pół. Jedną połowę posmarować kremem, przełożyć drugą częścią i wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Na gotowe ciasto potrzeć czekoladę i posypać płatkami migdałów.