Dynia bardzo często służy nam jako element jesiennych dekoracji w przydomowych ogródkach lub na tarasach, ale możemy ją również wykorzystać do przygotowania słodkich wypieków. Przykładem tego jest ciasto dyniowe z bakaliami. Do upieczenia tego ciasta potrzebny będzie nam mus z dyni, który robi się bardzo łatwo i warto go przygotować dzień wcześniej. Do mojego ciasta dyniowego z bakaliami dodałam również orzechy włoskie, a ciasto przełożyłam kremem śmietanowo-serowym. Krem jednak można pominąć i ciasto będzie również dobre. Wówczas wystarczy wierzch ciasta polukrować lub polać płynną czekoladą. Ciasto dyniowe z bakaliami jest wilgotne w środku i długo zachowuje świeżość.

Składniki na blaszkę o wymiarach 27×29 cm.
Składniki na Ciasto dyniowe z bakaliami:
- 200 g puree z dyni
- 1 szklanka pszennej mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki bakalii (pokrojone morele, żurawina, daktyle)
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
Krem:
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie Ciasta dyniowego z bakaliami:
- Przygotowanie puree. 1/2 kg świeżej dyni pokroić na mniejsze kawałki, usunąć nasiona i miąższ, ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika na 40 minut. Po tym czasie dynię wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować lub podusić widelcem na gładki mus.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
- Do osobnej miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera, wlać olej, zmiksować do połączenia składników. Kolejno dodać puree z dyni, ponownie zmiksować, odłożyć mikser. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Do ciasta dodać bakalie i posiekane orzechy włoskie. Całość ponownie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i przełożyć przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
- Przygotowanie kremu. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niedużej ilości (około 2 łyżki) zimnej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Jeżeli żelatyna stężeje to rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę przelać do niedużej miski, zmiksować i pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodawać po łyżce serka mascarpone. Na koniec dodać płynną żelatynę i krótko zmiksować do połączenia składników.
- Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Spód ciasta posmarować 2/3 przygotowanego kremu śmietanowego, przykryć drugą częścią ciasta, lekko przydusić i wierzch ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować rozpuszczoną lub startą czekoladą.

