Menu Zamknij

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe to jedno z takich, które są łatwe, szybkie i smaczne. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy tylko kilku ogólnodostępnych składników. Ciasto cytrynowe możemy zrobić bez użycia miksera, wystarczy tylko rózga, którą roztrzepujemy dokładnie jajka z dodatkiem pozostałych płynnych składników. A w dalszej kolejności posługujemy się szpatułką lub większą łyżką. Ciasto cytrynowe po upieczeniu jest pulchne, miękkie, o wyczuwalnym smaku cytryny. Dopełnieniem tego smaku jest również lukier zrobiony z dodatkiem soku z cytryny. Dodatkowo wierzch ciasta można też posypać kandyzowanymi owocami. Tak więc ciasto cytrynowe jest idealne dla osób mających obawy, że coś pójdzie nie tak podczas pieczenia i ciasto się nie uda. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne w środku i długo zachowuje świeżość. Proste i aromatyczne ciasto cytrynowe to idealny deser do popołudniowej kawy, super też smakuje z kubkiem ciepłego kakao lub mleka.

Ciasto cytrynowe

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na Ciasto cytrynowe:

  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Lukier:

  • około 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
Ciasto cytrynowe

Przygotowanie Ciasta cytrynowego:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (tylko żółtą część).
  3. Składniki sypkie (tj. mąka pszenna, proszek do pieczenia) przesiać do miski. Dodać cukier, skórkę z otartej cytryny i wymieszać.
  4. Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, śmietanę, olej rzepakowy, sok z cytryny, aromat waniliowy i na wolnych obrotach miksera chwilę zmiksować (tylko do połączenia składników). Odłożyć mikser. Do masy jajecznej dodać suche składniki. Wymieszać szpatułką do połączenia (ciasto powinno być gęste).
  5. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Przygotowanie lukru. Do niedużego kubka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt rzadki to dodać więcej cukru pudru.
  7. Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy delikatnie okrawając brzeg. Wierzch ciasta polukrować. Ciasto cytrynowe można dodatkowo posypać kandyzowanymi owocami.
  8. Polecam wypróbować przepis na ciasto Lion bez pieczenia.
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *