Ciasto cytrynowe to jedno z takich, które są łatwe, szybkie i smaczne. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy tylko kilku ogólnodostępnych składników. Ciasto cytrynowe możemy zrobić bez użycia miksera, wystarczy tylko rózga, którą roztrzepujemy dokładnie jajka z dodatkiem pozostałych płynnych składników. A w dalszej kolejności posługujemy się szpatułką lub większą łyżką. Ciasto cytrynowe po upieczeniu jest pulchne, miękkie, o wyczuwalnym smaku cytryny. Dopełnieniem tego smaku jest również lukier zrobiony z dodatkiem soku z cytryny. Dodatkowo wierzch ciasta można też posypać kandyzowanymi owocami. Tak więc ciasto cytrynowe jest idealne dla osób mających obawy, że coś pójdzie nie tak podczas pieczenia i ciasto się nie uda. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne w środku i długo zachowuje świeżość. Proste i aromatyczne ciasto cytrynowe to idealny deser do popołudniowej kawy, super też smakuje z kubkiem ciepłego kakao lub mleka.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na Ciasto cytrynowe:
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z otartej 1 cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Lukier:
- około 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie Ciasta cytrynowego:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (tylko żółtą część).
- Składniki sypkie (tj. mąka pszenna, proszek do pieczenia) przesiać do miski. Dodać cukier, skórkę z otartej cytryny i wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, śmietanę, olej rzepakowy, sok z cytryny, aromat waniliowy i na wolnych obrotach miksera chwilę zmiksować (tylko do połączenia składników). Odłożyć mikser. Do masy jajecznej dodać suche składniki. Wymieszać szpatułką do połączenia (ciasto powinno być gęste).
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowanie lukru. Do niedużego kubka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt rzadki to dodać więcej cukru pudru.
- Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy delikatnie okrawając brzeg. Wierzch ciasta polukrować. Ciasto cytrynowe można dodatkowo posypać kandyzowanymi owocami.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Lion bez pieczenia.

