Menu Zamknij

Ciasto Borówkowa góra lodowa

Ciasto Borówkowa góra lodowa różni się trochę od oryginału, ponieważ ja przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ponadto uważam, że ciasta z samym kremem czasami są zbyt słodkie, dlatego urozmaiciłam je dodając borówki zalane owocową galaretką. Dzięki temu Ciasto Borówkowa góra lodowa idealnie sprawdzi się na upalne dni. Jest ono lekko orzeźwiające, a zarazem idealnie słodkie. Borówkowa góra lodowa to efektownie wyglądające ciasto, które zachwyciło moich gości podczas ostatniego rodzinnego spotkania! Jestem pewna, że podobnie będzie u was dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Borówkowa góra lodowa. Proponuję przygotować je dzień wcześniej, aby galaretka miała czas stężeć i biszkopty zmiękły.

Ciasto Borówkowa góra lodowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.

Składniki na Ciasto Borówkowa góra lodowa:

  • 470 g herbatników maślanych
  • 100 g biszkoptów okrągłych

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła (1 kostka)

Warstwa owocowa:

  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub jagodowe
  • 350 g borówek

Polewa mleczna:

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku (200 g)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
Ciasto Borówkowa góra lodowa

Przygotowanie Ciasta Borówkowa góra lodowa:

  1. Przygotowanie kremu budyniowego. 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Pozostałe mleko (200 ml) przelać do kubka, dodać do niego 2 żółtka, budynie waniliowe i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż budyń zacznie się „bąblić”. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Kostkę miękkiego masła przełożyć do miski i przy pomocy miksera ubić na puch. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować na niskich obrotach do wyczerpania masy budyniowej.
  3. Galaretki owocowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia, ale nie stężenia. Do schłodzonej galaretki wrzucić umyte i osuszone borówki. Ponownie odstawić do lekkiego stężenia.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować 1/2 kremu budyniowego i przykryć drugą warstwą herbatników. Wylać tężejącą galaretkę z owocami. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie ciasto posmarować resztą kremu budyniowego. Biszkopty okrągłe przekroić na pół i miejscem przekrojenia wkładać w krem.
  5. Przygotowanie polewy mlecznej. Kostkę masła włożyć do kubka, wlać wodę, dodać cukier, wstawić na gaz i podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i partiami wsypywać mleko w proszku intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej łyżkę kakao. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
  6. Wierzch ciasta polać białą polewą mleczną, następnie ciemną porobić esy floresy. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Borówkowa góra lodowa
Ciasto Borówkowa góra lodowa
Opublikowany wCiasta i desery

6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *