Koniec sierpnia to okres, w którym zaczynają dojrzewać jabłka. W moim ogrodzie mam jabłoń, z której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej.
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm:
Składniki:
- 1kg jabłek
- 3 budynie śmietankowe
- 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 150g wiórków kokosowych
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).
2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt.
4. W szklance wody rozpuścić budynie, wlać do gotującej się wody po jabłkach. Następnie ciepłą masę budyniową przełożyć na biszkopt z jabłkami.
5. W rondlu rozpuścić masło z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, dodać wiórki kokosowe. Zagotować. Kokos wyłożyć na ciasto budyniowe i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 st.C.
Smakowicie się prezentuje, tak puszyście 🙂
mam zamiar jutro zrobić. mam nadzieję , że się uda