Bardzo powszechnym daniem, jeżeli chodzi o ryż i warzywa jest potrawa tak zwana „chińska patelnia”. Jadłam ją przebywając na wczasach nad morzem. Często kupowaliśmy sobie taki „kubełek” z ryżem i spacerowaliśmy po mieście. Wspominając letnie czasy, postanowiłam sama spróbować zrobić coś podobnego w domu. I stąd mój dzisiejszy przepis, muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie do dawnych smaków wakacji i na pewno zdrowiej, bo wiemy co włożyliśmy na patelnię, a później na talerz. 🙂
Składniki:
- 2 torebki ryżu brązowego
- 40dag polędwicy wieprzowej lub filetu z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- 15dag kapusty pekińskiej
- 4 łyżki oleju
- cebula
- marchew
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz, imbir, cukier
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko.
2. Mięso pokroić na małe kawałki, zalać sosem sojowym wymieszanym z obranym i roztartym czosnkiem. Odstawić na 15 minut.
3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski. Kapustę poszatkować. Cebulę i marchew obrać, pokroić w małą kostkę.
4. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa, podsmażyć, następnie zdjąć z patelni. Wlać resztę oleju, podsmażyć na nim kawałki mięsa, dodać ryż i warzywa, wlać bulion, zagotować. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku przyprawami.
Super przepis.Koniecznie musze zrobić.
Moje smaki, lubię dania z azjatycką nutą.
Pingback:Makaron po azjatycku - Danka Pichci