Menu Zamknij

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to zmieniona wersja tradycyjnej włoskiej sałatki, w której podstawowym składnikiem jest wołowina, jednak można ją zrobić z innymi, surowymi warzywami, np. pomidorami. Jednak w okresie zimowym trudno u nas kupić pomidory dobrej jakości, dlatego postanowiłam zrobić carpaccio z buraków. Dodatkowym bodźcem do zrobienia tej sałatki było również to, że zarówno ja, jak i moi domownicy uwielbiamy buraki pod każdą postacią. Może to być barszcz, surówka albo przystawka do obiadu. Do zrobienia carpaccio z buraka ugotowałam buraki, ale można je również upiec w piekarniku, a żeby było jeszcze prościej to kupić w sklepie ugotowane lub upieczone. W każdym przypadku sałatka będzie dobra. Podobnie jest z gatunkiem sera, jaki użyjemy do przygotowania carpaccio z buraka. U mnie jest to mozzarella, ale może to być również ser feta lub kozi. Zależy, jaki kto lubi. Jeżeli dodajemy ser feta to wówczas do sosu należy dodać odrobinę soli lub ją pominąć, ponieważ ser jest już mocno słony. Przepis na carpaccio z buraka jest bardzo prosty, a sałatka taka wygląda pięknie na talerzu i sprawdzi się jako przystawka na każdej imprezie.

Carpaccio z buraka

Składniki na Carpaccio z buraka:

  • 2 nieduże czerwone buraki
  • garść rukoli lub roszponki
  • kilka małych kulek mozzarelli w zalewie lub jedna większa
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

Sos:

  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Carpaccio z buraka

Przygotowanie Carpaccio z buraka:

  1. Buraki umyć (nie obierać), włożyć do garnka. Zalać ciepłą wodą, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować do miękkości buraków. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia. Zimne buraki obrać, pokroić nożem lub na mandolinie w cienkie plasterki.
  2. Rukole umyć, pozostawić na sitku do osuszenia. Następnie rozłożyć na talerzu lub półmisku. Na rozłożonej sałacie rozłożyć plasterki buraków.
  3. Mozzarelle wyjąć z zalewy, pokroić na plasterki. Poukładać między plastrami buraków.
  4. Ziarna słonecznika wsypać na suchą patelnię. Wstawić na gaz i zrumienić słonecznik. Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch sałatki.
  5. Składniki sosu (tj. miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek) umieścić w niedużym słoiczku, dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Słoiczek zakręcić i energicznie potrząsać, aby składniki się połączyły.
  6. Carpaccio z buraków przed podaniem polać przygotowanym sosem lub sos podać w oddzielnym pojemniczku obok sałatki.
Carpaccio z buraka
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

5 Komentarzy

  1. Ewa

    Ja dodaję ser kozi kremowy, jest bardzo delikatny. Do sosu – dodatkowo 0,5 łyżeczki octu balsamicznego. Wszystko posypuję kiełkami z jarmużu. Smacznego.

  2. Pingback:Sałatka z burakiem i fetą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *