Menu Zamknij

Butter chicken

Butter chicken to danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jest to pyszny kurczak w aromatycznym sosie. Swój oryginalny smak butter chicken zawdzięcza dodaniu przyprawy garam masala, która stanowi charakterystyczny element potraw pochodzących z kuchni indyjskiej. Podstawą tego dania jest filet z piersi kurczaka, który kroimy w większą kostkę i marynujemy co najmniej przez godzinę. Marynatę do mięsa robimy na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem przypraw. Natomiast podstawą sosu są pomidory bez skórki z puszki oraz słodka śmietanka 30%. Aby sos był gładki należy go dokładnie zblendować, a następnie połączyć z podsmażonymi kawałkami mięsa. Tak przygotowane danie podajemy z ryżem ugotowanym na sucho. Butter chicken to potrawa sycąca i rozgrzewająca, która sprawdzi się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Przepis nie jest zbyt skomplikowany i każdy poradzi sobie z przygotowaniem butter chicken. Lista składników nie jest długa, a przyprawę garam masala kupimy w każdym większym sklepie.

Butter chicken

Składniki na Butter chicken:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 700 g)

Marynata do mięsa:

  • 1 kubek (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta chili

Sos:

  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta chili
Butter chicken

Przygotowanie Butter chicken:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w większą kostkę. Do miski dodać składniki marynaty (tj. jogurt naturalny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, przyprawę garam masala, kumin, sól, kurkumę, chili). Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć pokrojone mięso. Wymieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Miskę przykryć, odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso razem z marynatą i podsmażyć mięso na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Jeżeli korzystamy ze świeżego imbiru to drobno go posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać 2 łyżki masła, roztopić. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Kolejno na patelnię dodać czosnek, imbir. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać pomidory z puszki i pozostałe przyprawy. Zmniejszyć gaz i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładki sos. Zmiksowany sos ponownie przełożyć na patelnię, dodać śmietankę. Patelnię wstawić na gaz. Wymieszać. Dodać podsmażone mięso i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Sos spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Patelnię zdjąć z ognia. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
  5. Polecam wypróbować przepis na kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym.
Butter chicken
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *